Збережено частину культурної спадщини: «Історія України в пам’ятних медалях та малюнках Василя Масютина»

4  березня 2015 року о 18 годині в художній  галереї «Art-Insight» за адресою: м. Київ, вул. В. Липківського, 25 (вхід з двору) відбудеться урочисте  відкриття виставки «Історія України в пам’ятних медалях та малюнках Василя Масютина», присвяченій поверненню на Батьківщину частини важливої історично-художньої спадщини. Мова йде про надбання великого митця, письменника, гравюриста та медальєра  Василя Миколайовича Масютина (1884-1955), чий творчий шлях тісно пов’язаний з Україною.

Масютина приваблювала графіка – станкова та книжкова, він досконало опанував гравюрою на дереві і численними техніками офорта. Митцем оформлені десятки видань творів класичної літератури. Крім графіки Масютин плідно займався і живописом, і скульптурою, і медальєрним мистецтвом. Василь Миколайович  регулярно виступав у періодичній пресі з мистецтвознавчими статтями та оглядами, видав кілька книг, писав і публікував розповіді, новели, есе, йому належать три романи, один з яких видано у Львові.

В результаті нелегкої долі, Масютин був змушений у 20-роках ХХ сторіччя емігрувати до Берліна. Там він повернувся до роботи над історичною спадщиною України та створив серію з 65 медалей видатних діячів історії України.

Роботу над медалями Василь Миколайович почав в 1920-х роках, та на початок 1944-го довів їх число до 48. Після закінчення війни Масютин продовжив роботу, яку не припиняв до самої його смерті в грудні 1955 року.

Всього на нинішній день відомі 65 медалей на українську тематику.

В цей нелегкий для нашої країни час, кожен з нас намагається внести свій вклад в укріплення національного духу та патріотизму. Компанії «Аптека Гормональних Препаратів» вдалося віднайти та реставрувати 20 медалей Василя Миколайовича Масютина, серед яких зображення Пилипа Орлика, Тараса Трясило, Івана Скоропадського, Дмитра Вишневецького, Івана Мазепи, Роксолани та інших.

У створенні виставки «Історія України в пам’ятних медалях та малюнках Василя Масютина» активну участь приймає Київський Музей Гетьманства.

Ось так, у переддень шістдесятиріччя від дня смерті Майстра, чудодійним чином здійснився його заповіт і створені ним шедеври, безумовно, займуть гідне місце в художній скарбниці українського народу, що потом і кров’ю виборює свою незалежність.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа