Завтра у Львові презентують книгу спогадів члена Проводу ОУН, в’язня Аушвіцу Омеляна Коваля

У музеї-меморіалі “Тюрма на Лонцького” презентують книгу члена ОУН Омеляна Коваля про його перебування в нацистському концтаборі Аушвіц. У своїх спогадах згадує, як капо в таборі розправлялися з братами Степана Бандери Олексою і Василем, проігноровані досі українськими істориками два “українських” бараки в Аушвіці, в яких сиділи українці, ув’язнені за боротьбу за Українську Державу, про побут в таборі та щастя і друзів, які допомогли вижити в нелюдських умовах.

afisha_16.12.2016

16 грудня, п’ятниця

13.00

Національний музей-меморіал жертв окупаційних режимів “Тюрма на Лонцького”

вул. С. Бандери,1 (вхід з вул. Брюллова)

Участь у презентації візьмуть:

  • Зенон Коваль — син Омеляна Коваля, бельгійський дипломат;

  • Микола Посівнич — к.і.н., науковий працівник відділу новітньої історії Інституту українознавства НАН України, упорядник видання;

  • Ярослав Сватко — публіцист, дослідник визвольного руху, Галицька видавнича спілка, редактор видання;

  • Модератор — Руслан Забілий, директор Національного музею-меморіалу «Тюрма на Лонцького».

На думку істориків, ця книга стане великим вкладенням в історію визвольної боротьби середини минулого століття та політичної діяльності української діаспори. Упорядником видання є Микола Посівнич, редактор — Ярослав Сватко.

Омелян Коваль був заарештований гестапо, перебув львівську тюрму на Лонцького, краківську тюрму Мотелюпіх і потрапив у перший етап українських політичних в’язнів в концтаборі Аушвіц. В післявоєнний час опинився на еміграції в Німеччині, потім у Бельгії, і своє життя присвятив громадській праці на користь Україні.

Був очільником Спілки Української Молоді, головою української громади в Бельгії, членом Головного Проводу ОУН (б), відповідав у Проводі за налагодження міжпартійних стосунків на еміграції та освіту покоління, народженого у вигнанні. Повернувся в Україну, і зараз мешкає у Львові. Нагороджений Президентом України орденом Свободи.

 Прес-центр Центру досліджень визвольного руху

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа