Завтра суд розгляне апеляцію на відмову в звільненні заступника Міністра внутрішніх справ

22 липня, в середу, о 9.40 Київський апеляційний адміністративний суд розгляне апеляцію, подану Громадською радою з питань люстрації при Міністерстві юстиції на рішення суду про відмову в звільненні заступника Міністра внутрішніх справ України Василя Паскала. Судове засідання відбудеться за адресою: м. Київ, вул. Московська, 8, корпус 30, зал судового засідання № 2.

«Громадська рада вважає, що постанова Окружного адміністративного суду міста Києва від 27.05.2015 у справі №826/6492/15 є необґрунтованою, вирішеною з порушенням норм матеріального та процесуального права, що відповідно до статті 202 Кодексу адміністративного судочинства України є підставою для її скасування та прийняття нової постанови суду», — йдеться в апеляційний скарзі.

На переконання членів Громадської ради, суд, ґрунтуючись на невідомій інформації, дійшов висновку, що не підтверджується матеріалами справи та будь-якими доказами.

Зокрема, суд посилається на проміжну доповідь Венеціанської комісії, яка відсутня у матеріалах справи, і не містить реквізитів, а тому не може вважатися належним доказом.

Також суд, ґрунтуючись лише на поясненнях відповідача, дійшов висновку, що Паскал Василь Федорович у зазначений в Законі «Про очищення влади» період не обіймав посаду керівника самостійного структурного підрозділу Міністерства внутрішніх справ України. Проте відповідно до Положення про Департамент карного розшуку, затвердженого наказом МВС від 21.09.2012, Департамент карного розшуку Міністерства внутрішніх справ України є самостійним структурним підрозділом апарату МВС, який належить до кримінальної міліції та відповідно до законодавства України забезпечує реалізацію державної політики у сфері боротьби зі злочинністю.

Громадська рада наголошує на тому, що Кабінет міністрів повинен був відмовити Василю Паскалу в призначенні на посаду заступника міністра внутрішніх справ в грудні 2014 року, оскільки перевірка осіб, що претендують на зайняття посади, повинна була підтвердити його відповідність люстраційним критеріям. А отже, призначення Паскала на цю посаду — незаконне рішення, яке підлягає скасуванню.

«Ми вимагаємо скасувати постанову Окружного адміністративного суду м. Києва і ухвалити нове рішення, яким задовольнити наші позовні вимоги повністю», — зазначає Максим Маньковський, секретар Громадської ради з питань люстрації при Мін’юсті.

Нагадаємо, у лютому Громадською радою були направлені судові позови з вимогою визнати протиправною бездіяльність Кабінету міністрів України стосовно невиконання Закону України «Про очищення влади» та неприйняття рішення про звільнення двох заступників Міністра внутрішніх справ: Віталія Сакала та Василя Паскала. 14 квітня суддя Окружного адміністративного суду м. Києва В.І. Келеберда виніс ухвалу стосовно відкриття провадження в адміністративній справі і призначення попереднього судового засідання на 23 квітня. У той же день, після засідання суду, у відставку подав Віталій Сакал. 27 травня під час розгляду справи Василя Паскала по суті колегія суддів відмовила Громадській раді в задоволенні позовних вимог.

Василь Паскал з листопада 2011 року обіймав посаду заступника начальника Департаменту кримінальної міліції МВС України – начальника ГУКР, а з січня 2012 року – начальника Департаменту карного розшуку МВС України. Окрім того, після розгону студентського Майдану саме на Департамент карного розшуку, головою якого на той момент був Василь Паскал, було покладено завдання забезпечити контроль за організацією та здійсненням оперативного супроводу досудового розслідування в межах кримінального провадження щодо учасників протестів. Іншими словами — займатися переслідуванням євромайданівців.

За додатковою інформацією звертайтесь:

Максим Маньковський, секретар Громадської ради з питань люстрації при Міністерстві юстиції України, +38 093 050 90 30

З повагою,

команда Громадського люстраційного комітету

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа