Запоріжців ознайомлять з українською історією у форматі фестивалю

іСТОРІЮ_юа

Запоріжжя готується провести фестиваль «ІСТОРІЯ.UA», започаткований Українським інститутом національної пам’яті. 5-6 травня у центрі міста проведуть кілька десятків заходів – будуть не лише лекції і дискусії, а й виступ відомого рок-гурту та виставка військової техніки.

Про це сьогодні, 24 квітня, на прес-конференції повідомили організатори фестивалю.

Як розповіла начальниця Управління популяризаційно-просвітницької роботи Українського інституту національної пам’яті Олена Халімон, фестиваль «ІСТОРІЯ.UA» започаткований Українським інститутом національної пам’яті і вперше відбувся у Києві 2017 року під гаслом «Історія без брому та нафталіну».

У 2018 році ми вирішили зробити його мандрівним і провести у місті Запоріжжя. Адже вже була налагоджена співпраця з істориками Запорізького національного університету та Департаментом культури, туризму, національностей та релігій Запорізької ОДА – ми спільно  підготували дві збірки «Усна історія російсько-української війни 2014-2016» та «МАЙДАН від першої особи. Регіональний вимір», – пояснила представниця Інституту.

Олена Халімон розповіла, що родзинкою програми фестивалю буде допрем’єрний показ фільму «Таємний щоденник Симона Петлюри» за участю акторів та режисера Олеся Янчука. Показ фільму в Україні заплановано восени, але вже у травні його безкоштовно побачать у Запоріжжі під час фестивалю. Також буде концерт рок-гурту «Гайдамаки».

Директор Запорізького обласного краєзнавчого музею Михайло Мордовськой повідомив, що фестиваль має на меті зламати стереотипи про історію як «кабінетну» науку,  довести, що історія – не лише для істориків, а для всіх, бо ми всі і є її творцями, саме тут і зараз.

В останні роки зроблено чимало відкриттів, які показують події в нашій країні без пропагандистських нашарувань та політичних прикрас. Свобода слова дала змогу оприлюднити спогади очевидців, відкриття архівів — оприлюднити раніше невідомі широкому загалу факти”, – зазначив він.

Голова благодійного фонду „Лебедія”, координатор культурно-мистецької акції “Патріотична весна” Любов Мороко розповіла, що в рамках фестивалю відбудеться музейна інсталяція російсько-української війни, виставка військової техніки, ярмарок волонтерського крафту для допомоги нашим бійцям.

Директор видавництва АА „Тандем”, партнер фестивалю «ІСТОРІЯ.UA» Віктор Текуч заявив, що запоріжці матимуть змогу впевнитися, що нарешті заборонена понад сім десятиліть справжня історія України вийшла за рамки професійних кіл та університетських аудиторій і стала популярною та цікавою.

У рамках фестивалю також відбудуться заходи культурно-мистецької акції “Запорізькі обереги”. На гостей чекає зустріч із виробами народних майстрів як із традиційних видів народного мистецтва, так і в сучасних та авторських техніках; показові виступи вихованців Запорізької ДЮСШ „Спас” з елементами боїв та акробатики, майстер-класи з володіння шаблею, навчання гри на народних інструментах „Етно-інструменти — культурологічний зв’язок століть” та інші інтерактиви.

У заходах фестивалю візьмуть участь майстри-куховари різних національно-культурних товариств, буде й унікальна концертна програма від вірменської та грузинської діаспор.

Головний спеціаліст Департаменту  культури, туризму, національностей та релігій Ірина Пономаренко узагальнила: «У Запоріжжі 5 та 6 травня на фестивалі «ІСТОРІЯ.UA» зберуться науковці, видавці, письменники, медійники, музиканти й співаки, які сьогодні популяризують знання про минуле. Фестиваль стане цікавим і дітям, на яких чекає ціле інтеркультурне містечко, і підліткам, і молоді, і дорослим. Запрошуємо на фестиваль усіх запоріжців та гостей нашого краю».

Захід відбуватиметься у Запорізькій обласній універсальній науковій бібліотеці (проспект Соборний, 142) та на площі перед нею. Вхід вільний.

Прес-служба Українського інституту національної пам’яті

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа