За ескалацією в Киргизстані також може стояти Росія

550px-Kyrgyzstan_regions_map

Киргизстан звинуватив сусідній Таджикістан у воєнній провокації. За данними офіційного Бішкеку, таджицькі військові незаконно перейшли ділянку киргизсько-таджицького кордону й заглибилися приблизно на кілометр територією Киргизстану. Такі дії Душанбе можуть тільки посприяти ескалації напружності між двома країнами й спровокувати новий збройний конфлікт (тим паче, один стався зовсім нещодавно).

За словами директора Центру зовнішньполітичних досліджень ОПАД ім. О. Никонорова Сергія Пархоменка, інспірувати провокаційні дії таджицьких військових могла Російська Федерація:

“Росія пішла шляхом дестабілізації ситуації в ряді країн на всьому Євразійському континенті. Бряцання зброї біля кордонів з Україною, обстріл Ізраїлю російськими ракетами з територій, підконтрольних терористичному угрупуванню ХАМАС, сприяння режиму Лукашенка в фактичному захопленні літака, на борту якого перебував білоруський опозиціонер Роман Протасевич, тепер Киргизстан – це все ланки одного ланцюга.

РФ тримає на території Таджикістану 201-у військову базу, найбільший, за словами самих росіян, військовий обєкт за межами РФ. Вона тримає буцімто цю базу для “протидії тероризму”, який може ширитися з Афганістану, насправді задача абсолютно інша – тримати в напрузі весь Центральноазійський регіон й Афганістан, де, як відомо, перебувають частини американської армії.

Ескалація на кордоні з Киргизстаном, ескалація в Ізраїлі й посилення репресій в Білорусі потрібні Росії напередодні саміту НАТО і зустрічі Байден-Путін. По перше, щоб відволікти увагу Заходу від факту агресії проти України й переключити її, увагу, не інші країни, де “росіян, типу, нема”. По друге, прикриваючись напруженістю на Близькому Сході та Центральній Азії, Путін вчергове запропонує себе на роль “миротворця”. Типу, РФ посприяє “стабілізації ситуації” в названих регіонах в обмін на політичні поступки з боку країн демократичного світу”, – наголосив експерт.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа