Єврокомісія допомогла дотиснути Росію з договором про газ

Росія та Україна погодили зимовий пакет із постачання газу
Після семи раундів перемовин щодо газу, перговори, які відбулися учора ввечері і які модерував Європейський Комісар з енергетики Ґюнтер Еттінґер, призвели до прориву; між Росією та Україною було погоджено зимовий пакет у розмірі 4,6 млрд. дол., який гарантує газ для України і врешті-решт для Європи.

«Я радий, що можу оголосити про великий успіх наприкінці мого перебування у кріслі Президента Європейської Комісії, – підкреслив Жозе Мануел Баррозу, який був свідком підписання зимового пакету. – За нашої міцної підтримки Україна та Росія досягли згоди щодо їхніх невирішених питань із енергетичними боргами, а також щодо проміжного розв’язання проблеми, яке уможливлює продовження постачань цієї зими. Я радий, що політична відповідальність, логіка співпраці та простий економічний глузд взяли гору».

Еттінґер, своєю чергою, зазначив, що цей прорив «не лише гарантуватиме Україні належне опалення під час лютої зими». «Він також є внеском у деескалацію ситуації між Росією та Україною», – відзначив Єврокомісар.

 

Зимовий пакет складається з таких двох документів:

Зобов`язального протоколу, підписаного Європейською Комісією (Віце-президентом Еттінґером), Російською Федерацією (Мінітром енергетики Олександром Новаком) та Україною (Міністром енергетики та вугільної промисловості Юрієм Проданом);
Додатку до чинного контракту на постачання газу, підписаного російським Газпромом (Олексієм Міллером) і українським Нафтогазом (Андрієм Коболєвим).
Пакет розповсюджується на період від зараз до кінця березня 2015 року. Він складається з таких головних пунктів:

Борги: Україна вирішить свої питання із боргами, ґрунтуючись на попередній ціні у 268,5 дол. за 1000 куб. м. газу за допомогою двох платежів: у 1,45 млрд. дол., який буде зроблено без затримок, та у 1,65 млрд. дол., який буде здійснено до кінця поточного року. У такий спосіб потрібно погасити заборгованість у 3,1 млрд. дол. Остаточна ціна і відповідно остаточний борг будуть визначені за допомогою розгляду суперечки між Газпромом і Нафтогазом у Арбітражному інституті Торговельної палати Стокгольма;
Новий газ: Росія доставлятиме газ після передоплати і щомісячних платежів. Ціна – нижче 385 дол. за 1000 куб. м.; вона вираховується за формулою у чинному контракті та за зниженням ціни через знижку у експортних митах Російською Федерацією. Україна може замовити стільки газу, скільки їй потрібно; вона не бере на себе зобов’язання придбати товар або сплатити недодержку, як це передбачено у чинному контракті. До кінця поточного року Київ планує придбати 4 млрд. куб. м. газу; це еквівалентно сумі у 1,5 млрд. дол.
Останніми тижнями Європейська Комісія дуже інтенсивно працювала з міжнародними фінансовими інституціями та Україною, аби допомогти Києву внести передоплату за постачання газу цієї зими. Безпрецендентні рівні допомоги ЄС будуть надаватися у встановлені терміни. Водночас Міжнародний валютний фонд запевнив Україну, що вона може використовувати усі фінансові заосби, якими вона володіє, для сплати за газ. Подальша робота з міжнародними фінансовими інституціями щодо фінансової допомоги Україні, включно з тією, що стосується постачання газу, продовжуватиметься. Усі три сторони були запевнені, що Україна має необхідні фінансові засоби.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа