Як проголосували українці у Польщі?

За підрахунками голосів у Варшаві, Кракові, Гданську та Любліні, в другому турі виборів Президента України на закордонних виборчих дільницях у Польщі переміг Володимир Зеленський. За нього проголосувало 3962 (51%) виборці, за Петра Порошенка – 3790 особи (49%). У Варшаві та Гданську лідирував Зеленський, у Кракові та Любліні – Порошенко.

Нагадаємо, що в першому турі виборів, який проходив 31 березня, найбільшу кількість голосів також набрав Володимир Зеленський – 3 017 (38,7%), Петро Порошенко отримав 2 568 голосів (33%). Тоді на всіх чотирьох дільницях перемогу отримав Володимир Зеленський.

Як проголосували у Варшаві

На виборчій дільниці у Варшаві найбільшу кількість голосів отримав Володимир Зеленський. За нього проголосував 2141 виборець, за Петра Прошенка – 2021. Ще 55 бюлетнів було зіпсовано. Про це нам повідомила членкиня виборчої дільниці Вікторія Батрин.

У виборчому списку було 18 057 виборців, що понад тисячу більше, ніж минулого разу.

Нагадаємо, що в першому турі у польській столиці також перше місце посів Володимир Зеленський – 1520 голосів, друге – Петро Порошенко – 1379.

22-1

Як голосували у Кракові

У Кракові за Петра Порошенка віддали свої голоси 1075 виборців, за Володимира Зеленського — 840. Загалом проголосувало 1937 людей.

Навчені досвідом тригодинної черги у першому турі голосування, 21 квітня українці Кракова були на виборчій дільниці вже від сьомої ранку. Протягом години назбиралася чимала черга, тож тим, хто поспішав проголосувати вранці, довелося постояли під Консульством півтори-дві години.

Як пояснив голова Дільничної виборчої комісії Дмитро Чуйко, Державний реєстр виборців надає на закордонні виборчі дільниці списки,  не структуровані ані за алфавітом, ані за населеними пунктами. Це створює певні складнощі. Цього разу комісія врахувала попередній досвід і оптимізувала списки виборців, тому після дванадцятої години проголосувати можна було практично без черги.

Жодних інцидентів на дільниці не було, хоча не всі, хто хотів проголосувати, змогли це зробити. Кілька осіб не взяли із собою закордонні паспорти. Решта — вчасно не змінили виборчу адресу. Наприклад, виборець зі Словаччини, який вирішив, що оскільки найближча до нього українська консульська установа знаходиться у Кракові, то він проголосує тут. Звісно, зробити цього не зміг через свою відсутність у виборчих списках.

210420193892

Людей, котрі подолали кілька сотень кілометрів , щоб проголосувати — чимало.

Щоб віддати голос за свого кандидата Ірина з чоловіком  і дітьми прoїхали 100 кілометрів — вони живуть у  Закопаному. Каже, приїхали, бо сподіваються, що в Україні стане  краще, що війна закінчиться і ми будемо жити в дійсно незалежній  державі.

„Я хочу, щоб наші діти жили не в такій країні, котрій диктують, що ми маємо робити, а у вільній, демократичній Україні”, – пояснює Ірина. Родина Ірини віддала свої голоси за Петра Порошенка.

Інший мій співрозмовник — Богдан — із Кракова. Каже, що прийшов проголосувати за майбутнє України. Це майбутнє він бачить із  Володимиром Зеленським.

Нагадаємо, минулого разу віддати свій голос на виборчій дільниці у Кракові прийшли 1951 особа, з них 717 проголосували за Петра Порошенка, 719 — за Володимира Зеленського.

Фото і текст – Світлана Лагуз.

210420193885

Як проголосував Гданськ

У Гданську проголосувало 1253 особи. З них за Володимира Зеленського 751 особа, за Петра Порошенка – 457 осіб. Недійсними визнано 15 бюлетнів. Про це нам повідомив член виборчої дільниці у Гданську Юрій Забіяка.

Як проголосував Люблін

В Любліні проголосувало 473 виборці. На першому місці – Петро Порошенко, який отримав 237 голоси, за Володимира Зеленського проголосувало 230 осіб. Про це нам повідомила членкиня виборчої комісії Катерина Дроздюк.

Загалом у виборах в цьому місті взяло участь 473 громадяни України, 6 бюлетнів було визнано недійсними, а до списків було внесено біля 4000 осіб.

Джерело: Наше Слово, Варшава

 

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа