Як часто у Верховній Раді “не спрацьовує кнопка”

За час роботи Верховної Ради VIII скликання народні депутати 1471 разів зверталися до Апарату ВР із заявами про зміну результатів їх голосувань. Загалом такі звернення оформлювали 303 народні депутати. Відповідну інформацію КВУ було отримано у відповідь на запит.

Найчастіше щодо зміни результатів голосувань звертався Юрій Солод («Опозиційний блок») – 69 звернень. Також 61 раз із цим питанням звертався В’ячеслав Богуслаєв («Воля народу»), 52 рази – Наталія Королевська («Опозиційний блок»), 51 – Олександр Третьяков (БПП), 40 –Андрій Шипко («Відродження»), 38 – Оксана Корчинська (РПЛ), 30 – Олександр Дубінін (позафракційний), 29 – Артем Вітко (РПЛ).

Востаннє народні депутати зверталися із скаргами на роботу кнопки для голосування під час прийняття закону про антикорупційний суд. Тоді про помилки в роботі системи заявили Мустафа Найєм та Ніна Южаніна.

Одним із рекордних за кількістю скарг депутатів став законопроект №1558-1 «Про реструктуризацію зобов’язань за кредитами в іноземній валюті». Після голосування закону в цілому заяви про зміну результатів голосувань подали двадцять народних депутатів.

Як повідомили КВУ в Апараті ВР по кожному із 1471 звернень фахівцями Управління комп’ютеризованих систем було ретельно перевірено працездатність електронних пультів системи «Рада» на робочих місцях народних депутатів. Жодної технічної несправності, яка могла б призвести до помилки при голосуванні, виявлено не було.

Відповідно до Закону «Про Регламент Верховної Ради України» процедура зміни результатів голосування народного депутата взагалі не передбачена.

«Часто депутати використовують технологію звернень як механізм для відбілення репутації. Тобто, свідомо проголосувавши «за» чи «проти» закону, політики намагаються подати це як помилку і несправність в роботі системи. Однак подібні факти трапляються і без злого умислу. Наприклад, через неуважність депутата. Також часто політики банально не знають за що голосують. Загалом цифра в 1,5 тис. звернень про помилки в голосуванні є катастрофічною і свідчить про потребу в кардинальному оновленні системи «Рада». Адже це, в першу чергу, питання довіри до прийнятих законів. Тема оновлення системи «Рада» неодноразово підіймалося А. Яценюком, В. Гройсманом, А. Парубієм, однак так і не була вирішена», – зазначив голова КВУ Олексій Кошель.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа