Виставка «У спільній боротьбі» в Національному музеї історії України

5 травня 2016 р. о 13:00 у Київському міському будинку вчителя (м. Київ, вул. Володимирська, 57) відбудеться відкриття документальної виставки «У спільній боротьбі», присвяченої українцям, які боролися з нацизмом у складі армій країн антигітлерівської коаліції та рухах Опору.

Виставковий проект є результатом співпраці Національного музею історії України у Другій світовій війні та Центрального державного архіву зарубіжної україніки.

Представлені маловідомі документи ілюструють реакцію українців закордоння на початок війни, готовність добровільно вступати у військо, високий професійний рівень та самовідданість у боротьбі.

Значне місце в експозиції займають матеріали наших земляків, зокрема Героїв України Євгена Березняка, Олексія Береста, Олеся Гончара, Кузьми Дерев’янка, Героя Радянського Союзу Пилипа Жмаченка, Народного Героя Югославії Андрія Вітрука та інших.

Виставка репрезентує долі українських родин, чиї сини в лавах армій різних країн наближали перемогу, а також внесок жіноцтва в боротьбу з нацизмом.

Документальні джерела висвітлюють участь українських громад у численних акціях допомоги воякам.

Засоби масової інформації та нагородні документи свідчать про бойові успіхи українських воїнів у складі армій держав-переможниць.

Сповіщення про загибель та некрологи в пресі повідомляють про втрати українства в цій кривавій війні.

Документальна розповідь ведеться на тлі трагічних воєнних баталій і формує образ українського воїна-переможця, готового віддати життя заради свободи і Перемоги, адже боротьба з ворогом у складі армій держав-союзниць по антигітлерівській коаліції була для українців водночас і боротьбою за Україну.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа