Вшанування пам”яті Михайла Вербицького у Польщі

Отець Михайло Вербицький подарував українськомународу всеперемагаючу духовну зброю – національний гімн, який став закликом до боротьби за рідну державу для багатьох поколінь українців. Про це сказав голова Львівської обласної ради Петро Колодій під час урочистостей з відзначення 200-ліття від дня народження отця Михайла Вербицького.

Сьогодні, 4 березня, голова Львівської обласної ради Петро Колодій, депутати обласної ради, голова Львівської облдержадміністрації Олег Синютка, духовенство, зокрема – Глава Української греко-католицької церкви Блаженніший Святослав (Шевчук), представники громадськості Львівщини, українська громада в Польщі, керівництво Підкарпатського воєводства та громадськість Польщі урочисто вшановують пам’ять автора мелодії Державного Гімну України Михайла Вербицького.

Зокрема, біля поховання отця Вербицького, що в селі Млини Підкарпатського воєводства (Республіка Польща) відбулась панахида, яку очолив предстоятель УГКЦ Святослав (Шевчук). Опісля представники влади та громадськості поклали квіти до могили отця.

Як наголосив голова Львівської обласної ради Петро Колодій: «Отець Михайло розумів, що молитва й пісня – це два джерела духовної сили, яких потребує український народ. І саме він подарував українцям національний гімн, що став святинею, гордістю і незнищенною зброєю. Адже слова «Душу й тіло ми положим за нашу свободу…» завжди вели українців до перемоги».

Водночас Петро Колодій зазначив, що створення Державного Гімну об’єднало два крила України – Ліво- та Правобережжя: «Український славень– це витвір двох українці – Павла Чубинського з Лівобережньої України та Михайла Вербицького з Правобережжя. І це вкотре засвідчує, що український народ єдиний на перекір ворогам, які повсякчас намагаються нас розділити. І ця єдність є запорукою нашої перемоги».

Також голова Львівської облради подякував українцям у Польщі за те, що вони бережуть пам’ять про отця Михайла Вербицького, та висловив вдячність полякам за їхню підтримку, яку постійно відчуває народ України.

Під час урочистостей з нагоди 200-ліття з дня народження отця Михайла Вербицького було зачитано привітання від Президента України Петра Порошенка та Президента Польщі Броніслава Коморовського.

Далі в програмі урочистих заходів виконання музичних творів авторства композитора Михайла Вербицького.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа