Вперше в українському парламенті: депутат складає мандат внаслідок корупційних звинувачень

Офіційне роз’яснення зацікавленої сторони, поштова розсилка Народного Фронту:

Народний депутат від фракції “Народний фронт”, Голова парламентського Комітету з питань паливно-енергетичного комплексу Микола Мартиненко заявив про намір скласти депутатські повноваження, щоб довести свою непричетність до корупційних справ без застосування депутатського імунітету.

Про це Микола Мартиненко заявив під час програми “Свобода слова” на телеканалі ICTV.

Політик відзначив, що проти нього останнім часом розгорнуто потужну дискредитаційну кампанію.

“Я веду власне розслідування щодо того, хто за цим стоїть”, – сказав Мартиненко, наголосивши, що замовниками цієї інформаційної атаки є окремі олігархічні кола, пов’язані із Росією.

Я знаю, що на цю брудну кампанію в Україні та за кордоном – у Європі, США – витрачено вже близько 10 млн доларів”, – заявив він.

Між тим, підкреслив політик, жодних реальних доказів його причетності до корупційних схем досі надано не було.

За його словами, замовники переслідують дві мети. Що стосується політичного аспекту, то йдеться про загальну дестабілізацію ситуації в країні, зміщення прозахідного Уряду, перевибори і реванш проросійських сил.

З іншого боку, йдеться про економічні інтереси олігархів, не згодних із діями Миколи Мартиненка як голови парламентського комітету з ПЕК.

“Я багато років послідовно відстоюю зменшення енергозалежності України від Росії. Сьогодні Україна майже повністю відмовилась від закупівлі російського газу і закуповує паливо в Європі за нижчими цінами”, – відзначив народний депутат.

Він також наголосив, що послідовно відстоював перехід з російського на американське ядерне паливо фірми “Westinghouse“.

“Я домігся ухвалення поправки до закону про ринок газу, за якою у олігархів держава відібрала контроль над облгазами, а найбільший власник облгазів в країні – Фірташ”, – заявив Микола Мартиненко.

Політик зазначив, що фальшиві звинувачення у корупції кидають тінь не лише особисто на нього, але й на Уряд та владу як таку. Тому Микола Мартиненко заявив про намір скласти депутатські повноваження і свідомо відмовитись від депутатського імунітету. Він наголосив, що зареєструє заяву про складення повноважень народного депутата вже у вівторок, 1 грудня, та закликав голову ВР, Регламентний комітет і нардепів підтримати його рішення наступного пленарного тижня.

“Я хочу припинити політичні спекуляції через мій статус політика та депутата. І буду доводити свою непричетність до будь-яких зловживань як звичайний громадянин. Також зроблю все, щоб висвітлити роль кожного з учасників цієї брудної кампанії”, – підкреслив Микола Мартиненко. Він пообіцяв зробити все, щоб у залі були необхідні 226 голосів.

Народний депутат наголосив, що не вперше переживає наклепницьку кампанію.

“У 2005-му з подачі прем’єра Юлії Тимошенко пан Зінченко безпідставно звинуватив мене у корупції”, – відзначив Микола Мартиненко, додавши, що в корупційний скандал тоді був втягнутий і Петро Порошенко. Обвинувачення тоді були спростовані в суді, але скандал в кінцевому підсумку привів до влади Віктора Януковича.

“Інформація про те, що швейцарська прокуратура розслідує якусь справу за моєю участю з’явилась ще у 2012-му. Тоді я був у глибокій опозиції до Януковича. Я добровільно поїхав до Швейцарії і надав усі необхідні пояснення і за цей час мені не висунули ані підозр, ані звинувачень”, – заявив Микола Мартиненко. За його словами, такими ж безпідставними є й розмови про справу, начебто заведену на нього прокуратурою Чехії.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа