ВККС перевірить суддів-рятівників люстрованих

судді-рятівники люстрованих

Вищою кваліфікаційною комісією суддів України ініційовано перевірку суддів Окружного адміністративного суду міста Києва – Віктора Данилишина, Ігоря Качура та Володимира Келеберди –  відповідно до Закону «Про судоустрій і статус суддів». Про це стало відомо з відповіді ВККС на звернення голови Комітету ВРУ з питань запобігання і протидії корупції Єгора Соболєва та інших народних депутатів, яке було підготовлено на підставі інформації Громадського люстраційного комітету.

Саме ці судді є рекордсменами по кількості ухвалених рішень, які дозволяють посадовцям, що підпадають під дію Закону «Про очищення влади», повернутись на свої посади, зберегти статус державного службовця або затягують процес звільнення на невизначений термін.

«Ця трійця врятувала не одного одіозного посадовця від люстрації: Демченко, Приходько, Валендюк, Мельниченко. У той самий час як щонайменше один з них, суддя Данилишин, сам мав бути люстрований за те, що приймав неправосудні рішення по учасниках Євромайдану, – говорить голова Ради ГО «Громадський люстраційний комітет Олександра Дрік. – Їхнє перебування на посадах свідчить про те, що суди були і залишаються оплотом злочинної корумпованої системи, збудованої Януковичем і з радістю успадкованої Порошенком. Очищення повинно починатись саме з них — вони всі мають піти».

Нагадаємо, що 21 грудня 2015 року судді Келеберда, Данилишин та Качур поновили на посаді люстровану начальницю ГУ ДФС в місті Києві Людмилу Демченко. 28 грудня 2015 року вони винесли рішення, яким скасували люстрацію колишнього заступника Голови Нацбанку Бориса Приходька. 

Колегія суддів у тому ж складі у травні 2015 року відмовила у задоволенні позову Громадської ради з питань люстрації при Мінюсті щодо незвільнення з посади заступника Міністра внутрішніх справ Василя Паскала, який підпадає під дію Закону «Про очищення влади».

Найбільша кількість посадовців, які були врятовані від люстрації, – на рахунку судді Віктора Данилишина, який заборонив ГПУ звільняти на вимогу люстраційного закону в.о. прокурора Києва Олега Валендюка. Данилишин також  скасував наказ про звільнення Максима Мельніченка, який наразі керує Генеральною інспекцією внутрішніх розслідувань та безпеки ГПУ. 

Олена Гудзь

Громадський люстраційний комітет

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа