“Вільні Люди” закликають бойкотувати захід “Успішної варти” у Відні

vilni

14 грудня у м.Відень, Австрія відбудеться круглий стіл, на якому організатори – так звана “правозахисна група” “Успішна варта” обговорюватимуть з австрійськими парламентарями, представниками міжнародних організацій, функціонерами інститутів питання “порушення свободи слова в Україні”.

Громадська організація “Вільні Люди” звертаються до української громади вжити можливих заходів щодо інформування австрійських парламентарів та інших запрошених учасників щодо організаторів та цілей круглого столу “Успішної варти”.



Закликаємо австрійську сторону бойкотувати круглий стіл, з кількох вагомих причин:

По-перше,

фінансують проведення “круглого столу” Олександр Клименко та Микола Азаров – прибічники президента-утікача Віктора Януковича, проти якого порушено кримінальну справу за масові вбивства мирних громадян під час подій Революції Гідності 2014 року. 28 жовтня 2016 року йому було оголошено підозру у державній зраді й поплічництві Російській Федерації в агресії проти України. Саме його прибічники і є організаторами круглого столу.

Фінансує “Успішну варту” Олександр Клименко, колишній Міністр доходів і зборів України, представник українського олігархічного клану “Сім’я Януковича”. На разі екс-міністр перебуває в державному розшуку.

Клименко відігравав ключову роль у схемі незаконного вивезення коштів з України. Протягом 2011-2013 зареєстрував на свого батька низку офшорних компаній на Британських Віргінських островах і на Кіпрі. Гроші, виведені з бюджету за допомогою цих компаній легалізовувались в європейських банках через офшорні рахунки і частково поверталися у приватні компанії України.

З 21 лютого 2014 року знаходиться в розшуку СБУ. 28 лютого 2014 року уряди Австрії й Швейцарії оголосили про арешт активів Клименка. 15 травня 2014 року Рада ЄС також ухвалила рішення щодо заморожування всіх рахунків Клименка.

8 лютого 2017 року Апеляційний суд Києва заочно заарештував Олександра Клименка.

Після звернення Верховної Ради і Уряду України, прокуратури Австрії, Швейцарії, Ліхтенштейну почали кримінальну справу проти Віктора Януковича та його оточення (зокрема, Миколи Азарова, що також фінансує “Успішну варту”). Він звинувачується в корупції, масовому відмиванні грошей та підозрюються у злочинах проти людяності.
Микола Азаров був прем’єр-міністром уряду Януковича. З 2014 року перебуває у розшуку СБУ за перевищення службових повноважень, створення злочинної організації та заволодіння майном шляхом зловживання службовим становищем, а в Євросоюзі входить до списку санкцій.

По-друге,

тематика зазначеного круглого столу “Успішної варти” – порушення свободи слова в Україні. Це звучить абсурдно, оскільки за результатами щорічного дослідження Інституту масової інформації та Незалежної медіа-профспілки, саме Микола Азаров став одним з найбільших ворогів української свободи слова у 2012-2013 роках. У 2014 році Голова Комітету з питань свободи слова та інформації Микола Томенко заявив, що за кількістю ініціатив, які обмежують свободу слова в Україні, Уряд Азарова претендує на звання “ворог свободи слова у світі”.

Отже, тематика “круглого столу” – лише обгортка, що не відображає справжніх цілей заходу. Прикриваючись захистом свободи слова, організатори мають на меті легітимізувати та виправдати злочинців – Олександра Клименка, Миколу Азарова та інших, хто сприяв розв’язанню російсько-української війни. Використовуючи методи пропаганди та відвертої брехні, організатори круглого столу намагаються досягти зняття всіх санкцій з зазначених осіб та повернення їхніх впливів та позицій.

По-третє,

під час круглого столу обговорюватимуться судові справи щодо причетних до організації подій, які призвели до масових вбивств під час Революції Гідності. Зокрема, щодо екс-голови парламентської фракції “Партії регіонів” та екс-голови Луганської облдержадміністрації Олександра Єфремова. На разі він затриманий за підозрою в посяганні на територіальну цілісність і недоторканість України. Його звинувачують у тісній співпраці з російськими окупантами, сприянні розв’язання російсько-української війни. Після того, як генеральний прокурор продемонстрував готовність заарештовувати корупціонерів, Єфремов прийняв рішення залишити країну. Його затримали при спробі втечі в аеропорту.

Водночас проти Єфремова розглядається провадження щодо заволодіння державними коштами та голосування за “диктаторські закони”, що призвели до масових розстрілів протестувальників на Майдані у 2014 році.

Окрім того, “Успішна варта” планує обговорити судові процеси так званих “політичних в’язнів” – проросійських активістів, що утримуються в СІЗО через розслідування кривавих подій 2 травня 2014 року в Одесі. Фігуранти справи звинувачуються в організації зіткнень українських і проросійських активістів зі стріляниною, що сталися в Одесі 2 травня 2014 року і призвели до загибелі шістьох осіб.

По-четверте,

круглий стіл носить суто декларативний характер, не передбачаючи аналіз та дискусію, тим самим унеможливлюючи прийняття об’єктивних висновків. Адже до участі запрошено лише одну сторону – представників проросійських організацій та медіа, а також реваншистів, що прагнуть повернути собі репутацію та втрачені через незаконну діяльність впливи.

Так, серед учасників “круглого столу” – представники ЗМІ, якими володіють прибічники Януковича – інтернет-видання “Страна.ua”, газета “Вєсті” (власник – Олександр Клименко) та транслюють російську пропаганду в українському інформаційному просторі (шляхом контент-аналізу доведено, що газета “Вести” фактично у кожному номері транслює 2-4 тези російської пропаганди. Крім того, видання послідовно створює негативний образ суспільно-політичної реальності в Україні для дестабілізації ситуації).

Серед інших учасників – журналіст Руслан Коцаба, що в Україні обвинувачується у державній зраді. Після заклику до бойкоту нової хвилі мобілізації в Україні під час війни на Донбасі та інтерв’ю з цього приводу російським ЗМІ, його підозрюють у державній зраді та перешкоджанні діяльності ЗСУ.



Громадська організація “Вільні Люди” вимагає від Міністерства закордонних справ України, Посольства України в Австрії, особисто Надзвичайного і Повноважного Посла України в Австрії Олександра Щерби реакції: зайняти державницьку позицію, висловити рішучий протест заходу “Успішної варти”.

Представників парламенту Австрії, а також інших запрошених до участі у круглому столі “Успішної варти” закликаємо бойкотувати захід. Підтримка та участь у подібних івентах – це легітимізація антизаконних дій організаторів, підтримка сепаратизму та російської агресії в Україні, неповага до незалежності та самостійності України.



Враховуючи зазначене, вважаємо:
  1. Проведення круглого столу “Успішної варти” організовують представники уряду екс-президента-утікача Віктора Януковича, що прагнуть реваншу і мають на меті відвернути міжнародну спільноту від співпраці з чинним урядом України.
  2. Будь-яка співпраця з організаторами “Успішної варти”, є грубим порушенням діючих санкцій Євросоюзу проти Олександра Клименка, які накладені законно (підтверджено рішенням Європейського суду загальної юрисдикції 8 листопада 2017 року).
  3. Необхідно бойкотувати проведення круглого столу “Успішної варти”, оскільки участь у заході – це пряме потурання агресії Російської Федерації в Україні, нехтування демократичними принципами вільної Європи.
Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа