Відзначення 1000-ліття Славська історики назвали дрімучим незнанням та відвертим ігноруванням історії

Керівництво Львівської облдержадміністрації підписало розпорядження про «Відзначення 1000-ліття походження назви «Славсько». Річницю селище святкуватиме у липні. Однак історики розкритикували ювілейну дату й назвали таке літочислення невіглаством заради амбіцій.

Науковці обурені, бо ніхто з представників влади з ними не консультувався, натомість відзначення 1000-ліття Славська заплутає історію.

«Будь-який документ, де зазначено «1000 років Славську, чи  походженню його назви» – це фальшивий документ, що підписаний заради амбіцій. Але і такий документ може вплинути на історію. Уявіть, що через 50-100 років дане розпорядження історики вже будуть використовувати як факт. І в цьому біда, бо факт, як і документ, – фальшиві.

Жодних документів про те, що раніше 14-го сторіччя на даній території були поселення, у нас немає. Перша офіційна згадка про поселення із назвою «Славсько» датується 1483 роком.  І жодної іншої дати на сьогодні», – зауважив Степан Павлюк, український науковець, етнолог, історик, доктор історичних наук, академік НАН України, професор, директор Інституту народознавства НАН України.

Іван Хома, кандидат історичних наук, доцент Інституту гуманітарних та соціальних наук Національного університету «Львівська політехніка», стверджує: «Ніхто не відмовляється, і всі знають про те, що перші поселення на території Славська та інших сусідніх сіл стосуються 10-11 століття. Але це не є підставою і категоричним твердженням того, що ці поселення  фігурують зі сформованою назвою – «Славсько», – зазначає Іван Хома та закликає не займатися міфотворенням і  розмежовувати творення культури та цивілізації.

«Ми у  науці сивіли і втрачали зір. Сотні монографій, статей, десятки років на дослідження української історії… Заради чого?  Заради  того, аби хтось одним помахом придумував  і призначав ювілейні дати.  Невже Славську це актуальніше, ніж бібліотека,  дорога, вивезення сміття? Що собі думає влада?», – резюмував професор Сидір Кіраль, академік Академії вищої освіти України, доктор філологічних наук, який народився і виріс у Славську.

Відстоюють святкування 1000-ліття Славська голова селища Михайло Кінаш та очільник РДА Ігор Свистун. Очевидно, послуговуючись датою смерті київського князя Святослава Володимировича, вбитого у  цих краях у 1015 році. Могила якого знаходиться поруч зі Славськом, над річкою Опір.

«До нас звернулась ініціативна група. Люди, котрі щороку проводять музичний фестиваль у Славську. Оскільки 2015 рік – це тисячоліття заснування міста, прозвучала пропозиція поєднати даний фестиваль із цією датою. Голова вже підписав розпорядження про проведення цього заходу…», – повідомив заступник голови ЛОДА Юрій Підлісний.

До слова, немає Славська й у Постанові «Про затвердження Порядку підготовки та подання  Кабінету Міністрів України на погодження пропозиції щодо відзначення пам’ятних дат і ювілеїв», яка регулює процедуру відзначення, та Постановою «Про відзначення пам’ятних дат і ювілеїв у 2015 році (Відомості Верховної Ради (ВВР), 2015, № 12, ст.82), де визначений перелік всіх пам’ятних та ювілейний дат по всій території України на 2015р.

Наталія Улинець, журналіст, спеціально для регіональних ЗМІ

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа