Відмова у правосудді – MH17 п’ятьма роками пізніше

mh17-2

Протягом останніх 5 років Російська Федерація покриває злочинців,  відповідальних за загибель 17 липня 2014 р. 298 невинних людей рейсу MH17 Малайзійських авіаліній,  який прямував з Амстердама до Куала-Лумпур та був збитий на українській території контрольованим Росією зенітно-ракетним комплексом. Попри наполегливі зусилля Кремля дискредитувати висновки Спільної слідчої групи, завданням якої є встановити причину катастрофи, переконливі свідчення підтверджують, що вина за цей злочин лежить на Російській Федерації.

“Це жахливо, що в п’яту річницю злочинного акту тероризму проти невинних людей Росія і далі заперечує свою відповідальність за цю трагедію. Кремлівські політтехнологи продовжують гарячу дезінформаційну кампанію, щоб посіяти сумніви щодо обґрунтованості висновків, намагаючись перекласти провину на Україну та її владу”, – заявив Президент Світового Конґресу Українців Павло Ґрод.

Спільна слідча група в складі представників з Нідерландів, Бельгії, Австралії, України та Малайзії прийшла до висновку, що MH17 був збитий ракетою з зенітно-ракетного комплексу “Бук” із сільськогосподарського поля біля населеного пункту Первомайське на території, підконтрольній окупаційним російським збройним силам. Спільна слідча група також підтвердила, що зенітно-ракетний комплекс “Бук”, використаний під час атаки, був доставлений в Україну з Російської Федерації та після пошкодження був повернутий до Росії. Обидва висновки підтверджуються американськими, європейськими та відкритими розвідувальними даними.

З самого початку розслідування Росія безсоромно пропагувала свою версію подій, включно зі звинуваченням, що літак збила Україна, а також дискредитувала висновки, зроблені на основі включення України до Спільної слідчої групи. 30 липня 2015 р. Росія наклала вето на проєкт резолюції Ради Безпеки ООН про створення міжнародного трибуналу для покарання винних у катастрофі MH17.

19 червня 2019 р. в Гаазі члени Спільної слідчої групи оголосили, що трьом російським громадянам і одному українцю буде пред’явлено звинувачення у вбивстві під час атаки на цивільний літак. Суд відбудеться в Гаазі у березні 2020 р.

“Ми закликаємо міжнародне співтовариство притягти до відповідальності убивць пасажирів рейсу MH17,  а також їхніх кремлівських керівників. Високі російські політичні і військові начальники, які дали розпорядження збити МН-17, повинні постати перед кримінальною відповідальністю, а Російська Федерація мусить бути засуджена, – додав Павло Ґрод. – Світовий Конґрес Українців і світова українська спільнота стоять разом з сім’ями і друзями жертв катастрофи МН17 в пам’яті й солідарності в п’яту річницю цього акту тероризму, оскільки очікування справедливості триває. Нехай же пам’ять про ці жертви буде вічною, а така трагедія ніколи не повториться”.

FlightMH17Національний меморіял жертвам трагедії Malaysia Airlines Flight MH17 у місті Vijfhuizen в Нідерландах

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа