Відбулась презентація концепції ліквідації можливостей дерибану бюджету

Представники влади, громадськості та бізнесу домовилися спільно реформувати систему держзакупівель

Сьогодні, 9 вересня, відбулась презентація «Концепції розробки та втілення електронної системи державних закупівель в Україні 2014-2015рр.» за участю Міністра юстиції Павла Петренка, заступника Глави Адміністрації Президента України Дмитра Шимківа, народного депутата Ксенії Ляпіної, члена парламенту Грузії, колишнього заступника міністра юстиції Георгія Вашадзе, колишнього Голови Агентства конкуренції та державних закупівель Грузії Тато Урджумелашвілі, а також представників громадських організацій та бізнес-середовища.

За підсумками презентації, учасники круглого столу схвалили «Меморандум щодо побудови в Україні прозорої та ефективної системи державних закупівель» шляхом переведення її у формат електронних торгів.

Сьогодні усі торги здійснюються за так званою «паперовою» процедурою, а рівень бюрократії та корупції є високим. Тому метою реформи є викорінення і системне запобігання корупції та підвищення конкуренції за рахунок спрощення для бізнесу доступу до державних закупівель.

Упродовж наступних двох років в Україні буде реалізована концепція запровадження електронних торгів у систему держзакупівель, яка враховує міжнародний досвід та українські реалії. Також у рамках реформи реалізовуватиметься «пілотний» проект на основі ITсистеми для «допорогових торгів», що не потребує додаткових змін до чинного законодавства.

Меморандум було підписано під час круглого столу – презентації «Концепції розробки та втілення електронної системи державних закупівель в Україні 2014-2015рр.».

Вашадзе: Реформа держзакупівель дозволить державі економити $10 млн. щоденно

Перехід на систему електронних закупівель дозволить зекономити до 10 млн. доларів державного бюджету завдяки знищенню корупції та дебюрократизації процедури. Про це під час круглого столу – презентації «Концепції розробки та втілення електронної системи державних закупівель в Україні 2014-2015рр.» заявив Георгій Вашадзе, член парламенту Грузії, колишній  заступник міністра юстиції Грузії, консультант з реалізації реформ в Україні.

«Ця концепція – новий стандарт, який ми створили разом з українськими колегами. При цьому вона включає усі рекомендації з боку міжнародних організацій. Тендера та держзакупівлі – найбільш корумпований напрямок в Україні. Реформа та перехід на електронну систему держзакупівель дозволить Україні зберегти $10 млн. щоденно», – повідомив під час презентації експерт.

За словами Вашадзе технічна реалізація реформи складатиметься з наступних етапів: підписання Меморандуму; підготовка та погодження драфту (технічного завдання); розробка та презентація версії А; розробка платформи приватними компаніями; ініціація та ухвалення змін до відповідного закону.

«До кінця року буде запущено пілотний проект. При цьому приватні компанії одразу, навіть без ухвалення змін до закону, зможуть використовувати запропоновану платформу», – підкреслив Вашадзе.

Шимків: АП долучиться до пілотного проекту електронної системи держзакупівель

Платформа електронної системи державних закупівель має належати виключено державі. На цьому наголосив заступник Голови Адміністрації Президента України Дмитро Шимків під час презентації «Концепції запровадження електронних тендерів у систему державних закупівель в Україні для попередження і боротьби з корупцією».

«Були жваві дискусії щодо концепції. Ми зупинилися на гібридній моделі, коли сховище інформації, історія торгів, механізм бідингу (редукціон) належать державі. При цьому майданчики торгів мають бути комерційними», – пояснив Шимків.

Він наголосив, що державні закупівлі повинні характеризуватися одним словом – прозорість, яка стосується не лише електронних торгів, але й публікації оголошених тендерів та тендерних закупівель.

«Запропонована концепція є збалансованою і готовою до впровадження. Зі свого боку, Адміністрація Президента готова долучитися до участі у пілотному проекті. Цей пілотний проект доведе, що можна економити на закупівлях, що малий та середній бізнес може приймати у них участь. Одним із показників ефективності впровадження електронної системи держзакупівель є кількість представників малого та середнього бізнесу, якій братимуть участь у закупівлях та надаватимуть послуги органам державної влади», – повідомив Шимків.

П.Петренко: Концепція запровадження електронної системи дерзакупівель має перетворитися на реальну реформу з конкретним результатом

Презентована «Концепція розробки та втілення електронної системи державних закупівель в Україні 2014-2015рр.» дуже швидко має перетворитися у реальну, діючу реформу з конкретними результатами: економією бюджетних коштів, спрощенням процедури, отриманням більш якісних товарів чи послуг, довірі бізнесу і пожвавленням бізнес-середовища. Про це під час круглого столу в Укрінформі заявив Міністр юстиції України Павло Петренко.

За його словами, державний сектор – це величезний ринок, який завжди був закритий для бізнесу. Зараз же, за часів важкої економічної ситуації, держава може бути тим інвестором і тим суб’єктом, який мотивуватиме український бізнес через прозору систему державних закупівель.

«Саме тому, готуючи дану Концепцію, ми прийняли рішення розпочати процес впровадження системи електронних державних закупівель ще до прийняття змін до відповідного закону, – зазначив Петренко. – Згідно діючого закону про державні закупівлі система проведення торгів на надання послуг або товарів сумою до 100 тисяч гривень визначається міністерством чи відомством. Міністерство юстиції до кінця 2014 року долучиться до пілотного проекту, щоб показати реальний позитивний результат від його впровадження. А з наступного року, переконаний, його потрібно запускати і у інших міністерствах та відомствах», – розповів Міністр юстиції.

Він нагадав, що схожа реформа була запроваджена Міністерством юстиції у сфері реалізації конфіскованого майна Державною виконавчою службою.

«Нам вдалося усунути корупцію у цій галузі, запровадивши електронну систему торгів конфіскованих майном. Ця система запрацювала на принципах максимальної прозорості за відсутності впливу держслужбовця на процес реалізації, максимальної доступності широкому колу осіб, спрощеної процедури отримання майна. Зараз більше 60% виставлених на продаж товарів реалізуються з перших торгів зі збільшенням вартості на 20-30%», – повідомив Петренко.

Міністр юстиції наголосив, реформа держзакупівель повинна піти шляхом максимальної дебюрокритазції, відкритості й доступу до участі у торгах всіх бажаючих, що готові продати державі майно та послуги.

«Державні закупівлі в Україні протягом останніх 20 років асоціювалися з можливістю заробляти величезні гроші на держбюджеті певному колу осіб, які мали преференцію участі в корупційному освоєнні державних ресурсів. За даними СБУ близько 75% бюджетних асигнувань, які виділялися на держзакупівлі, виконуються з грубими порушеннями. Тобто 150 млрд. грн. просто розкрадалися, відбиралися у пенсіонерів, бюджетників, військових. За скромними підрахунками експертів та правоохоронних органів близько 6-7% ВВП вилучалося через зловживання в системі державних закупівель. З такої ситуації вихід один – швидко і кардинально змінювати систему». – підкреслив Петренко.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа