В Києві відкрилася виставка конкурсних проектів меморіалу Героїв Небесної Сотні

ВИСТАВКА.МАЙДАН

У центрі столиці відкрилася публічна виставка конкурсних робіт-фіналістів в номінації «Меморіал Героїв Небесної Сотні» міжнародного відкритого конкурсу архітектурних проектів меморіального комплексу Героїв Майдану. Урочисте відкриття відбулося за участю Президента України Петра Порошенка 15 лютого на Майдані Незалежності.

«Герої Небесної Сотні заслужили, щоб ми, їх сучасники, увіковічнили пам’ять про їхню і нашу Революції Гідності. Зустрічаючись із їхніми родинами та з учасниками революції, ми домовилися спорудити меморіальний комплекс для теперішніх і майбутніх поколінь, аби всі усвідомили й ніколи не забували ціну свободи та цінність європейського вибору», – розповів Глава держави під час урочистого відкриття.

Виставка демонструє 9 проектів без позначення авторства конкурсантів для виконання міжнародних вимог про проведення архітектурних конкурсів.  

ВИСТАВКА.МАЙДАН1

Кожен проект включає два планшети із кресленнями та візуалізацією, фотографії архітектурного макета або скульптурної моделі, фотографії колажу матеріалів, запропонованих для використання, та пояснювальну записку. На виставці показано світові зразки сучасних меморіалів: жертвам терактів 11 вересня 2001 року в Нью-Йорку; жертвам терактів мюнхенської Олімпіади, комплекс “Яд Вашем” у Єрусалимі та меморіал Голокосту в Лондоні, над яким почали працювати 2016 року і планують відкрити 2021-го.

«Час наближає нас до відкриття меморіалу героям Небесної Сотні і музею Революції Гідності. Міжнародний архітектурний конкурс вийшов на фінішну пряму. Для публічного обговорення на Майдані Незалежності сьогодні Президент України відкрив інсталяцію з проектами номінації «Меморіал Героїв». Переможця буде обрано міжнародним журі в День Героїв Небесної Сотні. Сподіваюся що цей архітектурний конкурс визначить найбільш гідний і професійний проект, який ураховує сутність подій, сучасні містобудівні тренди, художні якості та громадські запити», – зазначив директор “Меморіального комплексу Героїв Небесної Сотні — Музею Революції гідності” Ігор Пошивайло.

З 15 лютого розпочинається громадське обговорення конкурсних проектів, які викладені в Інтернеті на офіційному веб-сайті замовника конкурсу Міністерства культури України. Зауваження та пропозиції від громадськості направлятимуться на e-mail: [email protected] до 25 лютого 2018 року.

ВИСТАВКА.МАЙДАН2

20 лютого міжнародне журі визначить проект переможець у номінації Меморіал Героїв. А в червні оголосять переможця в номінації Музей Майдану, який має бути зпроeктований з урахуванням вигляду меморіалу.

Виставка триватиме щонайменше до кінця березня 2018 року.

Нагадаємо, що у жовтні 2017 року Міністерство культури оголосило конкурс на кращу проектну пропозицію по об’єкту “Національний меморіальний комплекс Героїв Небесної сотні – Музей Революції гідності”.

Довідково: Національний меморіальний комплекс Героїв Небесної Сотні – Музей Революції Гідності (далі – Музей) утворено розпорядженням КМУ від 18.11.2015 р. № 1186 з віднесенням його до сфери управління Українського інституту національної пам’яті.

Фото: Богдан Пошивайло

 

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа