В Інтернеті опублікували усі випуски пластового журналу 30—40-х років “На сліді”

У 1930-му році на Західній Україні діяльність українських скаутів заборонили, тому “Пласт” змушений був перейти у підпілля, де продовжив видавати свій журнал “На сліді”. Відтепер всі випуски журналу можна переглянути в інтернеті в Електронному архіві визвольного руху avr.org.ua.

Часопис сприяв самоосвіті і формуванню характеру середньошкільної молоді, — розповідають у Центрі досліджень визвольного руху. Всього колекція містить 47 випусків журналу за 1936—1948 роки.

Журнал був орієнтований на молодь і мав завдання сприяти самоосвіті та формуванню характеру юнацтва. Окрім статей містив практичні поради, організаційні інструкції, пластові хроніки та інформацію про міжнародні заходи”, — розповідає упорядник колекції, пластун Юрій Юзич.

Видання редагував майбутній Начальний (головний) пластун “лісовий чорт” Юрій Старосольський — “Юст” — той самий, який в листопаді 1928 року вивісив український прапор над львівським університетом.

В червні 1939 року в Україні вийшло останнє число, а влітку 1947 року в Байройті (Німеччина) часопис «На сліді» відновився як журнал для пластового юнацтва. В еміграції він видавався протягом двох років (1947—1948) під редагуванням пластуна, члена УВО і ОУН — “лісового чорта” Богдана Кравціва.

Після 1948 року видання змінило назву на “Молоде життя”, всі випуски якого уже опубліковані в Електронному архіві визвольного руху.

Випуски журналів “На сліді” зберігаються у біліотеці Львівського національного університету імені Івана Франка (30-ті роки) та у Пластовому музеї-архіві у Львові (40-і роки).

Переглянути скановані копії видання можна на сайті Е-архіву avr.org.ua за посиланням http://avr.org.ua/index.php/ROZDILY_RES?idUpCat=667 .

1947_1_01

Нагадаємо, що відкритий у березні 2013 року Електронний архів визвольного руху avr.org.ua є спільним проектом Центру досліджень визвольного руху, Львівського національного університету імені Івана Франка та Національного музею «Тюрма на Лонцького». Сьогодні в Е-архіві доступні копії 20427 документів. Місія проекту — робити минуле доступним.

na_slidi_1936_001
na_slidi_1937_001

na_slidi_1938_001

Пресцентр Центру досліджень визвольного руху

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа