В Антикорупційному бюро буде окремий підрозділ по суддях

Одним з пріоритетних напрямків роботи Національного антикорупційного бюро є боротьба з корупцією у судах. За словами директора НАБУ Артема Ситника, для цього в структурі Бюро буде створено спеціальний відділ.

Відповідаючи на запитання, як боротися з хабарництвом у суді, якщо справи розглядатимуться саме у судах, А.Ситник наголосив: суттєво мінімізує ризик прийняття незаконного рішення належне розслідування кримінальної справи.

«Я по своїх справах бачив, коли мова йшла про хабарі розміром 500 тис. – 1 млн. доларів, який дійсно на суддів був вплив, щоб вони прийняли за цією справою якесь певне рішення. Але, по-перше, ми контролювали хід справи до того, як буде винесено вирок, і він набуде чинності, і, по-друге, якщо докази здобуті в належний спосіб, і вони явно доводять вину підозрюваного, то судді дуже важко прийняти явно незаконне рішення», – зазначив директор НАБУ в інтерв’ю ТСН.ua.

Він також розповів, що має досвід супроводу справи у судах до винесення остаточного вироку.

«Коли я очолював слідчу групу у справі заступника мера міста Вишневого, і мова йшла про хабар 500 тис. доларів, то я бачив, що таке намагання підкупити суддю, але вирок був – 10 років позбавлення волі і конфіскація. І цей вирок вистояв і в апеляційній інстанції, а там теж були намагання вплинути на суддів. Але ці впливи ми нівелювали в тому числі і з допомогою журналістів, які постійно «тримали градус» у цій справі. Тому просто не буде, але досвід ми маємо», – запевнив А.Ситник.

На його переконання, судова реформа, яка проводиться в Україні, буде дуже складною, бо перші, хто її не хоче,– це самі судді. Однак він упевнений, що вона буде проведена. «Така ситуація довго в державі не може зберігатися. Будуть саботувати цю реформу, але вона буде йти. Зверніть увагу, що сьогодні вперше в історії Вищу кваліфікаційну комісію очолив не суддя, а адвокат, який ніколи не працював в державних органах. Це теж говорить, що є політична воля на проведення реформи», – підсумував директор НАБУ.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа