В американців лишився останній бар’єр на екстрадицію Фірташа

800x-1

Найвищий суд Австрії підтримав запит США на екстрадицію Дмитра Фірташа на звинувачення в корупції, давши зелене світло для того, щоб український магнат був направлений до США на розгляд справи.

Верховний суд відхилив скарги адвокатів Фірташа та Генерального прокурора Австрії, які разом стверджували, що справа мотивована інтересами США щодо впливу на політику України.

Головуючий суддя Міхаель Данек заявив у вівторок, що немає підстав скасувати постанову нижчого суду, який раніше схвалив екстрадицію. Рішення про передачу його зараз лежить на Міністерстві юстиції Австрії.

Ні Фірташ, ні Генеральний прокурор не змогли спростувати міркування суду нижчої інстанції про те, що традиції США щодо демократії та верховенства права забезпечать права Фірташа на справедливий судовий розгляд, сказав Данек, виступаючи в суді у Відні.

“Ми розчаровані сьогоднішнім рішенням”, – сказали в заяві американські адвокати Фірташа Дан Вебб і Ленні Девіс. “У будь-якому випадку нічого не змінилося щодо невинуватості пана Фірташа і відсутності доказів того, що він винен у будь-якому злочині”.

Фірташ, який зробив велику частину свого багатства в торгівлі газом і розширився на хімічну промисловість і телебачення, є одним з найвпливовіших людей України. Він має глибокі зв’язки з Росією, скориставшись угодами з газовим гігантом «Газпромом» і бізнесменами з оточення президента Володимира Путіна, додавши його діяльність до потенційного інтересу правоохоронних органів США.

Команда оборони Фірташа на чолі з колишнім австрійським міністром юстиції Дітером Бемеддорфе стверджувала, що США намагаються нівелювати його політичні та економічні можливості за його проросійські погляди.

Прокурори США оголосили в розшук Фірташа (певний час — союзника вигнаного Президента України Віктора Януковича), за звинуваченнями, що він очолив змову хабаря 18,5 мільйонів доларів індійським чиновникам для сприяння титановому проекту у розмірі 500 мільйонів доларів. За твердженням прокурорів, план передбачав продаж титану компанії Boeing у Чикаго.
Минулого тижня федеральна суддя Ребекка Палмаєр в Чикаго підтвердила актуальність звинувачень українського титанового магната. Фірташ спростовує звинувачення.

“Ми впевнені, що присяжні знайдуть пана Фірташа невинним у всіх звинуваченнях, якщо, і коли він піде на суд”, – сказали його американські адвокати.

Розслідувальська група Центру Миротворець SeaKrime з кінця 2016 року документує постачання титанової руди –  ільменіту в окупований Крим, оприлюднено кілька десятків статей, які містять дані про незаконні судозаходи в закриті порти Криму, судна-порушники, завантаження в портах Туреччини або перевантаження на рейді, а також про те, що сировину для санкційного Кримського Титану, який належить Дмитру Фірташу, везуть з України.
Останнє розслідування містить дані про постачання ільменіту в першому півріччі 2019 4 суднами – Нефтерудовоз-50М, Кама, BEST-1, PAL PALYCH, які завезли на ділянку Камиш-Бурун закритого порту Керч загалом 91 500 тон ільменіту з турецьких портів Самсун, Деріндже, Амбарли.

США займаються розслідуванням справ Фірташа щонайменше з 2008 року, після того, як він став головним акціонером у маловідомій компанії, яка контролювала більшу частину багатомільярдної торгівлі газом між Росією та Україною. Прохання про екстрадицію Фірташа призвело до його арешту у 2014 році у Відні.

Австрійський міністр юстиції Клеменс Яблонер чекає письмового рішення суду і консультуватиметься з міністром закордонних справ Александром Шаленберґом перед тим, як вирішити питання про екстрадицію, сказала його прес-секретар.

Окрім «Газпрому», його російськими партнерами є добрий союзник Аркадій Ротенберг, давній друг Путіна, який підпадає під санкції США. Інший соратник Ротенберга, Василь Анісімов, позичив Фірташу гроші, щоб видати 125 мільйонів євро під заставу в Австрії, коли оголосили запит про екстрадицію. Газпромбанк, один з найбільших російських кредиторів, регулярно підтримував проекти Фірташа.

У інтерв’ю Bloomberg в 2014 році Фірташ заявив, що прокурори США нічого не можуть запропонувати йому, що спонукає його розкрити, що він знає про російський газовий бізнес.

Джерело: Блумберґ

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа