Уряд Японії надає 13,64 млн. дол. США на підтримку постраждалих від російської аґресії

Уряд Японії, уряд України, Організація Об’єднаних Націй в Україні, Міжнародний Комітет Червоного Хреста (МКЧХ) і Міжнародна Федерація Червоного Хреста та Червоного Півмісяця (МФЧХ) здійснюватимуть спільну діяльність, спрямовану на надання життєво необхідної гуманітарної допомоги та забезпечення середньострокової і довгострокової допомоги з відбудови регіонів, що постраждали внаслідок конфлікту на Сході України. Уряд Японії надає 13,64 млн. дол. США на виконання дев’яти проектів.

«Японія як відповідальний глобальний учасник міжнародного співтовариства ще у 2014 році протягла руку допомоги Україні й активно долучилась до підтримки програм відновлення Донбасу. Весь цей час разом ми прямуємо у напрямку врівноваження ситуації, впроваджуючи важливі гуманітарні та інфраструктурні проекти. Досвід Японії для України безцінний. Її тверда позиція та підтримка допомагають нам реанімувати постраждалі території», – зазначив Віце-прем’єр-міністр, Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко.

«Починаючи з 2014 року Японія оголосила допомогу, розмір якої — майже 1,85 млрд. дол. США — є найбільшим у країні, і яка неухильно виконується, – повідомив Шіґекі Сумі, Надзвичайний і Повноважний посол Японії в Україні. – Надаючи нову допомогу на суму 13,64 дол. США, Японія забезпечить гуманітарну допомогу та підтримку для соціальної стабілізації у східній частині України, що передбачає, зокрема, відновлення інфраструктури, надання обладнання для медичних установ, постачання гуманітарних запасів до районів, неконтрольованих урядом, що здійснюватиметься за допомогою дев’яти міжнародних організацій. Під час японсько-української зустрічі на вищому рівні, що відбулася 6 квітня у Токіо, Президент України Петро Порошенко висловив щиру подяку за цю підтримку з боку Японії”.

Збройний конфлікт, який почався у Східній Україні в квітні 2014 року, серйозно вплинув на соціально-економічні умови у Донецькій і Луганській областях і досі створює потреби, пов’язані з гуманітарною допомогою та відбудовою. Щонайменше 3,7 млн. безпосередньо постраждали від конфлікту, понад 9000 — загинули, 21000 — отримали поранення, а 1,78 мільйона осіб зареєстровані урядом України як внутрішньо переміщені особи. Гуманітарна допомога найуразливішим групам населення та відновлення в регіоні мають вирішальне значення для успішної відбудови громад, постраждалих від кризи.

В той час як, криза в Україні вже триває третій рік, насильство, на жаль, залишається реальністю для життя багатьох українців, що проживають вздовж лінії зіткнення. Близько 3,1 мільйона осіб, що мешкають на підконтрольних та непідконтрольних Уряду територіях надалі потребують невідкладної гуманітарної допомоги, зокрема, ті, що проживають вздовж лінії зіткнення та на непідконтрольній Уряду території. Чимало інших людей, внутрішньо переміщені особи, а також місцеві спільноти, потребують робочих місць, житла та інших засобів до існування, щоб подолати далекосяжні наслідки конфлікту, котрий перетворився на затяжну та, на превеликий жаль, забуту кризу. Багато людей, більшість з яких похилого віку та сімей з дітьми, потерпають від насильства, складної ситуації на ринку праці та нестачі економічних перспектив. – повідомила Джованна Барберіс, Виконуюча обов`язки Координатора системи ООН в Україні, Представник ЮНІСЕФ в Україні. “Щедра фінансова підтримка з боку уряду Японії дає можливість партнерам з гуманітарної допомоги та розвитку полегшувати страждання найуразливіших верств населення, викликані тривалою кризою”.

Фінансування з боку уряду Японії отримають дев’ять проектів:

Програма розвитку ООН (ПРООН) — Програма відновлення та миробудівництва (2,6 млн. дол. США) спрямована на підтримку соціально-економічного відновлення та поліпшення умов життя груп ризику/ вразливих груп (тобто переміщених осіб, інвалідів, людей похилого віку, жінок і дітей) шляхом відбудови та відновлення критично важливих об’єктів інфраструктури в районах, контрольованих урядом (РКУ), у східній Україні. Проект консолідуватиме та розвиватиме досягнення поточних проектів, що фінансуються урядом Японії, з метою розширення відбудови критично важливих об’єктів інфраструктури і надання соціально-економічних послуг у РКУ Донецької та Луганської областей.

Агентство ООН у справах біженців (УВКБ ООН) (1,9 мільйона дол. США) надасть допомогу 5000 домогосподарств (близько 20000 осіб) шляхом постачання комплектів непродовольчих товарів і ремонту житла для 1955 домогосподарств. Така діяльність буде спрямована на найвразливіші домогосподарства, з особливою увагою до тих, хто живе уздовж “лінії зіткнення” та у прилеглих районах, а також у зонах, неконтрольованих урядом. Стосовно житла, УВКБ ООН і партнери проведуть дрібний, середній і капітальний ремонт.

Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) (2,6 млн. дол. США) надаватиме допомогу в забезпеченні безпечного освітнього середовища, безпечного водопостачання, санітарії, гігієни та інформування про мінну небезпеку для дітей і сімей, які постраждали в результаті конфлікту на сході України. ЮНІСЕФ забезпечить ремонт 180 класів у Донецькій і Луганській областях і надаватиме допомогу у підвищенні кваліфікації 500 шкільних психологів, педагогів і соціальних працівників із психологічної підтримки. ЮНІСЕФ також забезпечить доступ до безпечної питної води для 400000 осіб, а також надасть санітарно-гігієнічні товари для 19500 осіб, зокрема дітей, жінок і людей з обмеженими можливостями, як в РКУ, так і В РНКУ.

Офіс ООН з координації гуманітарних питань (ОКГП ООН) (0,5 мільйона дол. США) об’єднує гуманітарні організації з метою забезпечення узгодженого реагування на гуманітарну кризу в Україні. УКГД також підтримує керівництво Гуманітарної групи у країні та Координатора з гуманітарних питань у мобілізації та забезпеченні ефективної, заснованої на принципах, гуманітарної діяльності в партнерстві з національними та міжнародними суб’єктами, що спрямована на полегшення страждань людей у надзвичайних ситуаціях і на захист прав людей у біді.

Управління ООН з обслуговування проектів (ЮНОПС) (2,5 млн. дол. США) надаватиме екстрену підтримку на зміцнення потенціалу реагування в галузі охорони здоров’я в Україні шляхом закупівлі медичного обладнання для двох лікарень – Військово-медичного клінічного госпіталю Міністерства оборони та Центрального госпіталю Державної прикордонної служби.

Всесвітня продовольча програма ООН (ВПП ООН) (1,0 млн. дол. США) надаватиме продовольчу допомогу у формі щомісячного раціону 6360 особам, незабезпеченим продовольством, протягом чотирьох місяців: протягом чотирьох місяців ВПП надаватиме допомогу 6360 особам, незабезпеченим продовольством, які є особливо вразливими, зокрема, людям похилого віку, інвалідам і тим, хто не має можливості виїхати з районів Донецької та Луганської області, постраждалих від конфлікту.

 Міжнародна організація з міграції (МОМ) (1,1 млн. дол. США) сприятиме відновленню соціальної інфраструктури та соціальної згуртованості серед ВПО і населення Донецької та Луганської областей, постраждалого від конфлікту. Проект задовольнятиме потреби 20 громад, зокрема, восьми громад, які вже скористалися перевагами поновленої інфраструктури та заходів соціальної згуртованості, які профінансувала Японія та здійснила МОМ з березня 2015 року по березень 2016-го. Створення центрів денного догляду за дітьми з наданням соціально-психологічної підтримки, а також соціально-культурна діяльність на основі громад сприятиме подальшій інтеграції ВПО та стане внеском у відновлення та досягнення миру на Донбасі.

Міжнародний комітет Червоного Хреста (МКЧХ) отримав 1 млн. дол. США на проведення діяльності у зв’язку зі збройним конфліктом в Україні для допомоги цивільним особам, переміщеним або місцевим, а також затриманим, пораненим або хворим.  По обидва боки від “лінії зіткнення” співробітники МКЧХ розподіляють продовольство, гігієнічні комплекти та надають допомогу в ремонті будинків. Крім того, МКЧХ забезпечує відновлення та надання медикаментів для лікарень і медичних установ. Представники МКЧХ також відвідують ув’язнених, допомагають з’ясувати долю осіб, які вважаються зниклими без вісті в результаті збройного конфлікту або інших ситуацій насильства, і поновлюють зв’язок із їхніми сім’ями.

Міжнародна федерація товариств Червоного Хреста та Червоного Півмісяця (МФЧХ і ЧП) отримає 0,43 млн. дол. США на підтримку реінтеграції та соціальної інтеграції переміщених осіб, з особливою увагою до вразливих жінок і дітей, а також поранених під час конфлікту. Така діяльність буде спрямована на формування ненасильницької культури, позитивної соціальної інтеграції та зміцнення здатності окремих осіб до подолання труднощів. Психосоціальна підтримка (ПСП), що буде однаково зосереджуватися на окремих особах і на навколишньому середовищі, дасть змогу людям оговтатися від впливу триваючого конфлікту, та підвищуватиме їхню стійкість.

Ці програми партнерства та допомоги реалізуються в рамках зобов’язання прем’єр-міністра Японії Сіндзо Абе стосовно допомоги Східній Україні, яке було проголошене на Генеральній Асамблеї ООН у вересні 2014 року.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа