Українці всього світу приєднуються до відзначення Дня пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу

SKU-logocol2-300x189На 18 травня 2017 р. припадає 73-тя річниця депортації кримських татар з Криму, що була вчинена  в 1944 р. за наказом радянського диктатора Йосипа Сталіна.

У цей день, який Верховна Рада України в 2015 р. проголосила Днем пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу, з Кримського півострова України було депортовано в різні регіони Радянського Союзу сотні тисяч кримських татар, майже половина з яких загинула або під час переселення, або потягом року перебування в засланні.
У 1987 р. кримські татари повернулися на півострів, а в березні 2014 р. знову постали перед переслідуванням і згортанням людських прав і основних свобод через незаконну окупацію півострова Російською Федерацією. Представництво інтересів кримських татар, Меджліс кримськотатарського народу, продовжує бути забороненим російською окупаційною владою, яка включила його до списку екстремістських організацій.
“Світовий Конґрес Українців та українці всього світу є разом з кримськими татарами у вшануванні жертв цього геноциду та закликають міжнародну спільноту рішуче стояти на позиції, що Крим – це Україна,” – заявив Президент СКУ Евген Чолій.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа