Українці Польщі протестують проти односторонніх робіт на знищеній могилі УПА

pomnikawerchrata

Чи можна було б довести до участі в працях на цвинтарі в Грушовичах українську сторону? — запитує Об’єднання українців у Польщі Інститут національної пам’яті Польщі.

Раніше ПРОстір повідомляв, що ІНП Польщі запланував археологічні роботи на цвинтарі в Грушовичах на 24–25 травня. При цьому польські урядовці запросили спостерігачів від посольства України в Польщі та Об’єднання українців у Польщі.

«Ми незмірно декларуємо участь у діях, котрі систематично врегулюють цю дуже болісну проблему», — йдеться в листі ОУП до заступника голови ІНП Кшиштофа Шваґжика, який є в розпорядженні редакції ПРОстору.

Відсутність участі в археологіних працях на цвинтарі в Грушовичах інституцій української держави «буде негативно віддзеркалюватися на цілісному розв’язанні проблеми поховань і місць пам’яті в польсько-українських відносинах», — стверджує ОУП.

Раніше у відповідь на повідомлення ІНП Польщі про праці на цвинтарі в Грушовичах відповідальний секретар Державної міжвідомчої комісії у справах увічнення пам’яті Святослав Шеремета розкритикував ІНП за «непогодження з українською стороною».

Між Варшавою та Києвом від весни 2017 року триває суперечка довкола заборони української сторони на пошуково-ексгумаційні роботи стосовно останків польських жертв війн та конфліктів на терені України. Ця заборона стала результатом знесення пам’ятника УПА у Грушовичах та попередніх випадків руйнування українських місць пам’яті на території Польщі.

hrushow2

У Києві заявили, що пошукові та ексгумаційні роботи відновлять за умови відбудови знищених українських пам’ятників у Польщі.

Джерело: prostir.pl І.І./Ред.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа