Українці Канади звернулись до Голови Верховної Ради

ua-ca2

16 липня 2020 р.

Шановний Дмитро Разумков

Голова Верховної Ради України

Київ, Україна

 

Крайові Управи Ліґи Українців Канади (ЛУК) та Ліґи Українок Канади (ЛУ-окК) звертаються до Вас з проханням передати очільникам Української Держави вислів нашого занепокоєння черговим нападом на українську мову і наш протест проти нього.

Скарги до Конституційного Cуду щодо неконституційності закону «Про забезпечення функціонування української мови як державної», прийнятого в 2019, а також внесення на розгляд Верховної Ради пропонованого законопроекту №2362 – це кроки, метою яких є продовження викладання російською мовою у навчальних закладах.

Крайові Управи ЛУК і ЛУ-окК вважають такі кроки не тільки нападами на українську мову, але й діями, які повертають Україну в колоніальний стан залежності від «старшого брата».

Президент і Верховна Рада, в тому числі кожен депутат, мають зобов’язання захищати українську мову як єдину державну.

Мотивація внескодавців як до Конституційного Cуду, так і до Верховної Ради добре відома, тому нам треба спільно стати пліч-о-пліч з українським суспільством в Україні та діаспорі, щоб не дозволити знову продати Україну.

Закон «Про забезпечення функціонування української мови як державної» набув чинності 16 липня 2019 року.

Як може свідома українська людина, депутат Верховної Ради України, обраний українським народом, який присягав служити Україні, внести таку скаргу до Конституційного Суду або пропонувати закони, які протистоять наступним постулатам:

  • Єдиною державною (офіційною) мовою в Україні є українська мова.
  • Статус української мови як єдиної державної мови зумовлений державотворчим самовизначенням української нації.
  • Державний статус української мови є невіддільним елементом конституційного ладу України як  унітарної держави.
  • Статус української мови як єдиної державної мови в Україні визначається виключно Конституцією України.
  • Українська мова є мовою міжетнічного спілкування в Україні.
  • Кожний громадянин України зобов’язаний володіти державною мовою.
  • Держава забезпечує кожному громадянинові України можливості для опанування державної мови через систему закладів дошкільної, повної загальної середньої, позашкільної, професійної (професійно-технічної), фахової передвищої, вищої освіти, освіти дорослих, а також через підтримку неформальної та формальної освіти, спрямованої на вивчення державної мови.
  • Держава організовує безкоштовні курси української мови для дорослих та забезпечує можливість вільно опанувати державну мову громадянам України, які не мали такої змоги.
  • Згідно з законом, українська домінуватиме в публічному просторі. Захист мов нацменшин має бути врегульований окремим законом.

Згідно з діючим законодавством, вже з вересня цього року 80% предметів у навчальних закладах повинні викладатися українською мовою. Втім, законопроект №2362 пропонує скасувати цю норму, тим самим дати зелене світло русифікації української освіти, а відтак, і суспільства.

Мова – це державотворча основа, основа безпеки української нації. Крайові Управи ЛУК і ЛУ-окК наголошують на важливості утвердження української як єдиної державної мови та зміцнення її позицій, а також підтримує вивчення української мови в діаспорі.

Будемо Вам вдячними за передання нашого протесту Президентові України.

З повагою,

Роман Медик                                                                                            Галина Винник

Голова ЛУК                                                                                              Голова ЛУ-окК

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа