Українці Канади заклали камінь під забудову Меморіялу жертвам Голодомору

Йосиф Сірка

Жертви Голодомору не будуть забуті

28 травня 2017 р. увійде в історію про торжество справедливости – на найбільш відвідуваному місці виставочної площі найбільшого канадського міста Торонто було посвячено камінь під забудову Меморіялу жертвам Голодомору в Україні 1932-1933 рр.. Посвятили це місце єпикоп Юрій Української православної та єпископ Стефан Греко-католицької церков.

IMG_0245Участь у цій визначній події міста взяла численна українська громада Торонта. Перед посвяченням з промовою виступили Ґенеральний консул України А.Веселовський, мер міста Торонто Дж. Торі (John Tory), президент Конґресу Українців Канади Т.Багрій та ін. представники українських організацій Канади. Колишня голова УКК відділу Торонто пані Рева підкреслила вирішальну роль мера міста пана Торі у виділенні ділянки під забудову Меморіялу, оскільки протягом 20 років громадська ініціатива натрапляла на „глухі” вуха його попередників. Мер Торі добре обізнаний з історією Голодомору, тому у своєму виступі підкреслив що Меморіял на території, яку щороку відвідує понад 5 мільйонів людей, буде не тільки гідним відзначенням жертв страшної смерти, але й застереженням того, щоб така траґедія більше ніколи не повторилася на нашій планеті.

Меморіял заплановано відкрити наприкінці наступного року і його кошти обійдуться на 1.2 мільйона доларів. На утримування Меморіялу та освітньо-пропагандивну працю, щоб донести правду про Голодомор до як найбільшої кількості людей, потрібно буде дальших 500 тисяч. Українська Фундація Торонто, яка збирає кошти на побудову Меморіялу, надіється, що українська громада буде щедрою щодо пожертв.

IMG_0270

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа