Український Конґресовий Комітет Америки: Росія не належить до G7

ucca-blanc2

G7-2

Відповідаючи на запитання ЗМІ, президент Дональд Трамп дав неправильну відповідь, коли його запитали, чи слід повернути Росію до групи найбільших передових економік світу – G7. Виступаючи в Овальному кабінеті, сидячи поруч із президентом Румунії Клаусом Іоханнісом, президент Трамп заявив, що “набагато доцільніше мати Росію в [G7] … Я, безумовно, міг побачити, що це знову G8. І якщо хтось зробить цей рух, я, безумовно, був би готовий думати про це дуже прихильно».

Український Конґресовий Комітет Америки (UCCA), представницька організація для понад 1,5 мільйона американців українського походження, ще раз рішуче заперечує пропозицію дозволити Росії повернутись у G7. UCCA заперечував подібні пропозиції, зроблені президентом Трампом у 2018 році, які були зустрінуті з неґативно лідерами Німеччини, Канади, Великобританії та Франції на саміті G7 2018, а також сенаторами Джоном Маккейном, Беном Сассе та Чаком Шумерою серед інших лідерів Конґресу.

Пропонуючи цю зміну в політиці Сполучених Штатів, президент Трамп або знехтував, або не усвідомлював, що у 2014 році G7 скасував запланований саміт у російському місті Сочі після вторгнення Росії на Кримський півострів – першу силову анексію, яку Європа бачила з часу Другої світової війни. Поряд із скасуванням запланованого саміту країни G7 видали Гаазьку декларацію, яка однозначно прив’язала вигнання Росії з G7 до її дій в Україні: «Ми засуджуємо незаконний референдум, що проводиться в Криму з порушенням конституції України. Ми також рішуче засуджуємо незаконну спробу Росії анексувати Крим всупереч міжнародному праву та певним міжнародним зобов’язанням. Ми не визнаємо жодного… Сьогодні ми підтверджуємо, що дії Росії матимуть значні наслідки ». З моменту цієї декларації Росія лише посилила власні гріхи, продовжуючи підривати демократію в Європі.

“Щоб було ясно, не було б “правильніше мати Росію у G7”, – заявив президент UCCA Андрій Футей. “Поки Російська Федерація не припинить своїх дій в Україні та не усунеться з усієї міжнародно визнаної української території, Росія повинна залишатися відстороненою від членства в групі найбільших передових економік світу, оскільки її дії в Україні суперечать принципам та цінностям, на яких працює G7 », – підсумував Футей.

США, як бастіон демократії у вільному світі, і Президент як її виконавчий орган повинні взяти на себе провідну роль у просуванні міжнародних норм, відстоюванні основних прав і свобод людини та плануванні курсу геополітичної стабільності. Президент може почати з візиту до України в найближчі місяці на власні очі побачити, чому Росія не належить до G7.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа