Українська школа в Чикаго відзначила ювілей

Єдина у США щоденна українська школа – школа Св. Миколая у Чикаго – 26 жовтня відзначила 80-ий ювілей.

Про це повідомляється на офіційній сторінці школи у Фейсбуці.

chika-school

“Сьогодні ми відзначаємо надзвичайно велику подію для нашої школи. Ми відзначаємо 80-ту річницю її існування. За цей час наші викладачі доклали максимум зусиль для збагачення освітнього досвіду наших учнів”, – зазначається у повідомленні.

“Ми так пишаємося, що пройшли цей довгий і нелегкий шлях. Ми цінуємо любов своїх учнів та випускників”.

І справді, за цей час школа та її представники подолали чимало труднощів. У листопаді 1931 року, під час святкування 25-ї річниці від дня створення Української Греко-Католицької Церкви св. о. Миколая, парафія, що нараховувала майже 800 українських родин, задумалася над питанням будівництва щоденної української школи.

З історії шкільництва у Чикаго відомо, що піонери парафії св. о. Миколая у 1907 р. відкрили “Рідну Школу”. Навчалося тут 10 учнів і був один учитель. Через 10 років,  1917 р. – під керівництвом Емілії Струтинської, дружини пароха церкви святого отця Миколая, було створено товариство “Об’єднання українських жінок Америки”, яке проводило курси для неграмотних нових емігрантів. Паралельно діяла перша парафіяльна вечірня школа св. о. Миколая .

Проіснувала ця школа 8 років. У 1935 році розпочалося будівництво української католицької школи за архітектурним проектом о. Филипа Ру з Канади. Відкриття відбулося 26 жовтня 1936 року. На 4 класи –  86 учнів. У 1940 році школа нараховувала 122 дітей та 8 учителів, сестер-василиянок. Нова хвиля еміграції після ІІ світової війни спричинила потік нових учнів. Для них було збудовано шкільний будинок, посвячений 2 травня 1954 р.. Його будівництво обійшлося у суму $ 506,746. У 1960-61 н/році за шкільні парти сіли 1150 учнів.

Оскільки школа існувала при греко-католицькій парафії св. Миколая, важливим напрямом її діяльності було релігійне та національне виховання. На цьому навчання у школі фокусується і до сьогодні.

Джерело: uapost.us

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа