Україні потрібні націєутворюючі дати

Як протидіяти антиукраїнській пропаганді Росії? Як державні свята та інші визначні дати впливають на формування почуття патріотизму в молоді, у військово-патріотичному вихованні?

Про це говорили експерти під час круглого столу «Відродження національної свідомості та формування патріотизму через оптимізацію системи державних, професійних свят та відзначення національних і пам’ятних дат в Україні», ініційованого Українським інститутом національної пам’яті та Центром національного відродження.

На думку Василя Костицького, Голови Національної експертної комісії з питань суспільної моралі, в України нема механізму ведення інформаційної війни та механізму контрпропаганди.

Немає в Україні чіткої концепції державних свят. Є два державні свята – День Незалежності і День Конституції. Релігійні свята можуть бути вихідними, але не загальнодержавними – є багато конфесій, у кожної є свої свята. А два свята – це замало. В Естонії на державному рівні відзначається 4 державні свята, в Латвії таких 5. У нас необхідно відзначати свята не лише періоду незалежності, але й інші, які формують нашу історичну пам’ять. Потрібно закріпити державними святами День захисника України (14 жовтня), День Соборності, День прапора. В країні існує правова колізія – не всі державні свята є законодавчо закріпленими. Чи достатньо указів президента, якщо їх може скасувати новий голова держави? Як показує приклад останніх років, коли Янукович відміняв укази попередника – ні», – вважає кандидат філософських наук Леонід Чупрій.

«Треба прийняти закон «Про історичну пам’ять» і закон «Про державні свята», який так і не прийняли. Не можна концентруватися лише на 20-у столітті. Історія державності на теренах України нараховує тисячі років. Маємо визначитися: чи ми є нащадками Радянської України і СРСР, чи нащадками Русі, Гетьманщини, УНР? Правильні пріоритети в цьому питанні дозволять відсікти і всі радянські свята, які перекочували в перелік українських свят. Потрібно міняти концепцію формування національної пам’яті», – висловив думку знаний дослідник козацтва, історик Тарас Чухліб.

В свою чергу заступник директора Українського інституту національної пам’яті Володимир Тиліщак, нагадав, що українцям треба змінювати ставлення до свята 9 травня – не як до Дня Перемоги, а як Дня пам’яті і примирення.

Доктор історичних наук, представник Інституту українознавства Павло Гай-Нижник наголосив на важливості запровадження нового офіційного переліку визначних дат як елементу контрпропаганди в аспекті протистояння з Росією:

«Не вдаваймося в академічні дрібниці, треба робити громадську, загальнонаціональну роботу. Ми маємо діяти не лише в науковому, але і в пропагандивному полі. Державні свята мають засвідчити правонаступність української державності. Вирішальним є ідеологічно-політичний аспект, адже в тій Росії не пояснюють, для чого росіяни воюють за чужі їм території. Бо пропагандистська машина РФ каже – то наше. І росіяни не розбираються, чи це правда. Вони просто ідуть і воюють», – наголосив експерт.

Насамкінець директор Центру національного відродження Тарас Рондзістий запропонував делегувати зібрані пропозиції під час круглого столу на опрацювання Українському інституту національної пам’яті.

Сергій Багряний, УІС

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа