Україна вперше з Європою відзначила День пам’яті та примирення та День перемоги над нацизмом

50 млн загиблих у Другій світовій війні, з яких 8-10 млн – українці. Вперше на державному рівні в Україні відмовились від радянської традиції помпезного святкування Дня Перемоги, а вшанували пам’ять жертв війни та віддали шану тим, хто вистояв і доклався до перемоги нацизму та завершення Другої світової 70 років тому в Європі.

Український інститут національної пам’яті був одним із ініціаторів нового формату відзначення 8-9 травня.
Вперше разом із європейською спільнотою українці 8 травня відзначили День пам’яті та примирення. Цього дня у Верховній Раді України відбулось урочисте засідання з нагоди 70-річниці закінчення війни. До парламенту запросили ветеранів Червоної армії, УПА та Героїв України, які захищають територіальну цілісність України від російського агресора на сході.
Перед ветеранами та депутатами виголосив промову Президент України Петро Порошенко. “У вересні 1939 року разом з поляками українці першими відчули наслідки змови двох тоталітарних режимів, комуністичного та нацистського. І в стінах цього парламенту абсолютно справедливо ухвалено закон, який юридично урівнює злочинність нацистської та комуністичної людиноненависницьких ідеологій і кривавих практик”, – зазначив глава держави у своєму виступі.


9 квітня Верховна Рада України прийняла 4 закони про декомунізацію – про заборону пропаганди комуністичного та нацистського режимів, щодо відкриття архівів КГБ, вшанування борців на волю України у ХХ ст., увічнення перемоги над нацизмом в Другій світовій війні.
Проти ночі на площі Меморіального комплексу «Національний музей історії Великої Вітчизняної війни 1941–1945 років» відбулась меморіально-мистецька акція “Перша хвилина миру”. Її відвідали тисячі киян, а також перші особи держави, ветерани та бійці АТО. Режисером концерту виступив Сергій Проскурня. Головним символом сцени був “мак пам’яті” та гасло “Пам’ятаємо. Перемагаємо”. Дійство розпочалось зі твердження “Ми перестали боятися, ми розучились боятися”. Виступили гурти “Піккардійська терція”, “Кому Вниз”, “Kozak System”, Сестри Тельнюк.
Актори зі сцени розповіли про головні військові протистояння на території України від часів Київської Русі до нинішньої війни на Донбасі. У концерті взяли участь: Євген Нищук, Римма Зюбіна, Наталя Сумська
та ін. Також вони розповіли про українців, які воювали проти нацистів у лавах Об’єднаних націй. Окрім 6-ти млн українців, які воювали у Червоній армії, також 100 тис боролися з нацизмом в УПА та 250 тис у військах Польщі, США, Британії та Франції.


О 23:01 відбулась перша хвилина миру. 70 років тому саме о такій порі закінчилась Друга світова. Глядачі вшанували жертв війни хвилиною мовчання.


9 травня українці відсвяткували День перемоги над нацизмом та 70-у річницю закінчення Другої світової війни у Європі.


Вранці від Парку Вічної Слави до Музеї війни проходив марш військових оркестрів. У ньому взяли участь оркестри України, Сербії, Польщі, Великої Британії, Йорданії, Литви. Разом із ними до музею пройшли кілька тисяч українців. Майже кожен до одягу приладнав новий символ відзначення Дня пам’яті та примирення і Дня перемоги над нацизмом – червоний мак.


У самому Музеї війни відкрили виставку “Родинна пам’ять про війну: Збережено”. На початку експозиції викладені речі та фотографії ветеранів Другої світової та їхніх внуків, які воюють нині на Донбасі. Серед них є портрет і куртка льотчиці Надії Савченко, яку незаконно тримає в ув’язненні російська влада.
На площі музею прийняли присягу 500 новобранців окремого полку президента України і 101-ї окремої бригади охорони Генерального штабу Збройних сил України.  


Голова Українського інституту національної пам’яті
Володимир В’ятрович, підсумував: “Нарешті відзначили 8 і 9 травня по-українськи. На жаль, дуже довго українці боялися говорити правду про Другу світову війну та жили радянськими міфами. І тільки теперішня війна штовхнула все суспільство на переосмислення історії. Треба було, напевно, щоб Україна знову опинилася у такій важкій ситуації як зараз, саме це і стало вирішальним поштовхом до примирення як для ветеранів, так і для всього суспільства”.


Згідно з Указом Президента «Про заходи з відзначення у 2015 році 70-ї річниці Перемоги над нацизмом у Європі та 70-ї річниці завершення Другої світової війни» та Закону «Про увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–1945 років»
Україна розпочинає нову традицію святкування 8 та 9 травня в європейському дусі пам’яті та примирення.


Новий зміст відзначення Дня пам’яті та примирення і Дня перемоги включає в себе:

– переосмислення подій ІІ світової війни, руйнування радянських історичних міфів, чесний діалог навколо складних сторінок минулого;

– рівне вшанування пам’яті кожного, хто боровся з нацизмом, підкреслення солідарності та бойового братерства усіх Об’єднаних Націй, як держав, так і бездержавних тоді народів (євреїв, українців та ін);

– перенесення акценту з історії військових дій на історії конкретних людей, а відтак відмову від святкування на користь вшанування.


Прес-служба Українського інституту національної пам’яті

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа