Україна демонструє незацікавленість у зменшенні черг на кордоні з Євросоюзом

Планований для будівництва в 2017-18 роках пункт пропуску Малговиці – Нижанковичі біля Перемишля мав бути першим, у якому ще на етапі проектування передбачили інфраструктуру пропуску пішоходів і велосипедистів. Як дізнавася портал www.porteuropa.eu , польська сторона надалі хоче побудувати в Мальговицях піший термінал, але не може цього зробити, доки не буде змінена чинна дипломатична нота, що вимагає також згоди Києва.

“Зараз триває опрацювання проектної документації пункту пропуску в Мальговіцях. Проект передбачатиме коридор для пропуску пішоходів і термінал для паспотного та митного контролю пішоходів, однак будівельні роботи зможуть розпочатися лише після узгодження з українською стороною зміни дипломатичної ноти щодо цього переходу” – повідомила портал “Порт Європа” в 2014 році тодішня прес-секретар воєводи підкарпатьського Польщі.

Як відтоді запевняли представники польського та українського уряду, згода щодо того, що в Малговицях-Ніжанковицях має бути пішохідний коридор, ні в кого не викликає сумніву. Це дуже важливо для того, щоб розвантажити пішохідний пункт пропуску Медика-Шегині, на якому українці чекають навіть 2 години (причому на автомобільному пункті пропуску ще більше). З перспективи відкриття пішохідного руху в Малговицяї тішаться також польські туристи-мандрівники, котрі таким чином отримають швидший шлях для походів в Українські Карпати. До Перемишля потягом, звідти до Малговиць маршруткою, пішки через кордон і з Нижанковичів українською маршруткою вже прямо в район Карпат – це набагато швидше і зручніше, ніж через Шегині і Львів. І наступна річ – місцеві активісти з Мостиського і Старосамбірського районів багато років реалізують проекти з розвитку пішохідно-велосипедних маршрутів “шляхом фортів І світової війни системи Фортеці Перемишль”. Частина унікальних фортів знаходиться в Україні, саме поблизу проектованого переходу в Мальговицях. Без пішохідного руху в цьому переході багаторічна праця активістів, представників місцевого самоврядування з Польщі і Україні та журналістів пішла б нанівець, а навіть існує загроза, що треба буде вертати вже надану європейську допомогу на розвиток пішохідно-велосипедного туризму у цьому районі.

Як довідався портал “Порт Європа”, причина зволікання з актуалізацією дипломатичної ноти – банальна: дипломати просто про це забули. Однак ще не пізно змінити цю ситуацію. Незалежно від того, що провина на боці польського МЗС, нічого не стоїть на заваді, щоб саме українські дипломати вийшли з ініціативою зміни ноти, так щоб там дописати ті чотири слова “та пішоходів і велосипедистів”. На відкритті пішохідного пункту пропуску в Мальговицях – Ніжанковицях більше скористається саме Україна і місцеві мешканці Старосамбірського району, котрі отримають нарешті можливість чесного заробітку на прикордонному туризмі.

Куба Логінов

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа