У Верховну Раду внесли закон, який повинен закрити нардепам шлях для втечі за кордон

Група народних депутатів України вимагає негайного винесення на голосування до сесійної зали Верховної Ради законопроекту 5038, який передбачає обмеження щодо виїзду народного депутата за кордон у випадку, якщо до парламенту внесено подання на позбавлення його недоторканності.

Про це повідомила один із співавторів законопроекту, народний депутат Ірина Суслова.

«Сьогодні ми вже маємо низку прецедентів, коли Генеральна прокуратура подає на зняття депутатської недоторканності, але депутат, не чекаючи рішення парламенту, спокійно виїжджає за кордон. Там він фактично стає недосяжним для українського правосуддя й уникає відповідальності. Така схема вже стала системною й тому потрібні рішучі зміни в законодавстві, щоб закрити таким людям дорогу до втечі», – заявила Ірина Суслова.

За її словами, ще в серпні 2016 року, з ініціативи 24-х депутатів, в парламенті зареєстрований законопроект 5038, де чітко прописана заборона виїзду народного обранця за кордон, після відповідного подання Генпрокуратури.

«Ми створили дієвий механізм, який закриє кордон для депутатів-підозрюваних. Ми не матимемо ситуації, коли такі люди тікають від правосуддя, а потім ще й зображують з себе жертв політичних репресій. Тим більше, що на притягнення їх до відповідальності дає згоду вся Верховна Рада. Отже,колеги дають зрозуміти, що претензії слідства до такої особи обґрунтовані», – наголосила Ірина Суслова.

Парламентар повідомила, що даний законопроект має позитивний висновок парламентського Комітету у закордонних справах й повинен бути включений до порядку денного.

«На жаль, досі цей важливий документ не поставлений на голосування. Це означає, що в законодавстві й далі залишається дірка, й завтра чи післязавтра чергові правопорушники з числа нардепів знову накивають п’ятами, а ми лише будемо розводити руками. Щоб раз і назавжди зняти цю проблему, я та мої колеги-співавтори законопроекту вимагаємо від керівництва парламенту, щоб законопроект 5038 був проголосований в сесійному залі. Принагідно зрозуміємо позицію більшості Верховної Ради з цього питання й протестуємо щирість їхнього бажання подолати політичну корупцію», – відзначила Ірина Суслова.

Джерело: поштова розсилка ВРУ,

Received: from webmail.uh.ua [93.190.43.23]; Tue, 10 Jan 2017 13:04:18 +0200

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа