У центрі Тернополя встановили фотовиставку стрілецьких світлин 1916 року

Фотовиставку стрілецьких світлин «Героям Лисоні – Вдячна Батьківщина!» встановлено з ініціативи місцевого осередку Спілки Української Молоді в Україні на одній з центральних вулиць Тернополя.

Великоформатні світлини розташували на спеціальних триногах в межах пішохідної зони: від пам’ятника Івану Франку до Архикатедрального Собору УГКЦ.

Lysonja-2

«Назва фотовиставки перегукується з німецькомовним написом «Героям Лисоні – Вдячна Батьківщина!», що вибитий на хресті, який з 1917 року знаходиться на горі Лисоня й встановлений австрійською владою», – розповідає куратор виставки, член СУМ в Україні Святослав Липовецький.

Тернопільська міська організація СУМ в Україні у 2010 та в 2014 роках здійснювала експедиції місцями стрілецької звитяги на Тернопільщині, а в 2011 році – підготувала фотовиставку стрілецьких світлин «Обличчя Звитяги», частина яких лягла в основу експозиції, яку представили 23 травня тернополянам.

Організатори кажуть, що подія присвячена «Дню Героїв», який традиційно відзначався на наших землях 23 травня, 100-літтю бою УСС на горі Лисоня подлизу м.Бережани, а також пам’яті перших добровольців та волонтерів, які в 1914-1918 роках боролися проти російського війська й заклали героїчну сторінку історії в ХХ столітті.

Відвідати фотовиставку зможуть не лише тернополяни, але й мешканці районів області, адже організатори мають намір, впродовж року, експонувати її в різних куточках Тернопілля, в тому числі й під час цьогорічних ювілейних заходів, з нагоди 100-річчя бою під Лисонею.

Слід зазначити, що фотовиставку Тернопільський осередок Спілки Української Молоді в Україні проводить за підтримки Тернопільської міської ради, адже цей проект став одним із переможців конкурсу програм, ініційованого управлінням в справах сім’ї, молоді та спорту.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа