У столиці відкрили виставку, яка руйнує міфи про Донбас

donbas-1 (1)

Український інститут національної пам’яті та Національний музей історії України підготували виставку «Донбас: переPROчитання образу», яка спростовує російські і радянські міфи про особливий статус Донбасу як окремого антиукраїнського регіону.

З 18 вересня її можна переглянути впродовж місяця в Національному музеї історії України (м.Київ, вул. Володимирська, 2).

Це спроба деконструювати негативний медійний образ краю як “особливого” регіону, створеного російською пропагандою та актуалізованого в українському суспільстві в умовах війни Росії проти України, – вважають в Українському інституті національної пам’яті.

У виставці зібрані найбільш переконливі та цікаві факти історії заселення степових регіонів, що  розкривають суть Донбасу як цивілізаційно-культурного перехрестя. Значна частина присвячена “антирадянським виступам” та проявам суспільної незгоди серед жителів Донецької та Луганської областей. Експозиція повністю руйнує міф про Донбас як “надзвичайно зрадянізоване” населення регіону.

Спочатку  імперії крадуть  минуле, потім загарбують територію. Так зробила Росія з Кримом, який зображали “ісконно рускім”, і з Донбасом, з минулого якого стирали українські сліди. Такий погляд активно впроваджувався  в суспільну свідомість на цих теренах та в Україні загалом. Вже потім з‘являються «зелені чоловічки» чи терористи з георгіївськими стрічками, які нібито відновлюють історичну справедливість. Тому визволення і Криму і Донбасу неможливе без повернення правди про їхнє минуле, їхньої інтеграції в загальноукраїнський історичний наратив. На Донбас не російський чи радянський пропонує подивитися відкрита сьогодні  виставка. І побачити в ньому не Донбас, а українські Донеччину та Луганщину, – наголосив Голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович.

Виставка містить маловідомі  матеріали з фондів Центрального державного архіву громадських об’єднань України, Галузевого державного архіву СБУ,  а також документи з Державного архіву Донецької області.

 

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа