У США відзначили 400-ліття Могилянки та нагородили сенаторів

Києво-Могилянська Фундація Америки у Чикаго та Вашингтоні відзначає 400-ліття Національного університету “Києво- Могилянська академія”.

Серед трьох сотень гостей в Унівеситецькому клубі в центрі Чикаго присутні американські політики, меценати, науковці та представники української діаспори.

Марта Фаріон, президент Києво-Могилянської Фундації Америки: “Через кризу, яка відбувається зараз в Україні, вирішили це святкування відзначити в Чикаго і Вашингтоні в самому Конгресі. Щоб лоббіювати американських політиків і членів Конгресу, щоб підтримали Україну та допомогу, особливо, українському війську.”

Наталія Попович, президент PRP Group: “Могилянка – це той університет, який дуже потребує підтримки. Це той ВУЗ, який завжди на передовій. Завжди на фронті інформаційному, на фронті революційному, на фронті змін в сфері освіти в Україні.”

Mohylianka-Chicago

Подію присвятили не лише досягненням університету, який є одним із найстаріших у Європі. Значну увагу приділили здобуткам українського громадянського суспільства, Євромайдану та підтримці України у протистоянні російській агресії.

Дік Дурбін, сенатор США: “В Чикаго ми дуже гордимося українсько-американською громадою, яка пишається Україною та боротбою, яку ведуть за свою незалежність та свободу, щоб зупинити вторгнення Путіна у свою країну. Сьогодні ми говоримо про університет, який існує 400 років, який витримав стільки різних нападів та встояв заради свободи і освіти.”

На святкування також було запрошено представників місцевої влади та дипломатів, а два сенатори США – Марк Кірк та Дік Дурбін – отримали особливі відзанки від Києво-Могилянської Фундації Америки за активну підтримку України.

Ще у 1991 році академіки та меценати з Канади та США переймалися ідеєю відродження університету. Значну фінансову та моральну підтримку в той час Могилянка отримла саме з діаспори.

Сергій Квіт, міністр Освіти і науки України: “Я хотів би побажати, щоб Києво-Могилянська Академія розвивалася як глобальний український проект.”

Наталія Фігель, VIDIA
спеціально для Голосу Америки

Джерело: http://vidia.org/2014/28027

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа