У селі Гнатівці на Київщині відзначать століття регулярних Збройних Сил України – армії УНР

100років Української революції

10 лютого 2018 року, у субота у селищі Гнатівка, Києво-Святошинського району на Київщині з ініціативи сіольської громади відзначать століття перших регулярних Збройних сил України – Армії УНР.

9 лютого 1918 року, рівно сто років тому, під час запеклих боїв між українськими і російськими військами за Київ, були створені новітні регулярні українські Збройні сили – Армія УНР.
​ У селі Гнатівка на Київщині були зібрані всі боєздатні частини, які було об’єднано в Окремий Запорізький загін Армії УНР.

Тут, у Гнатівці, був підписаний наказ міністра військових справ УНР Олександра Жуківського про заснування регулярної української армії.

Цього ж самого дня у Бресті був підписаний мирний договір, який фактично означав визнання України, як незалежної держави на міжнародному рівні.

Утворення регулярної Армії УНР та міжнародне визнання у цей день незалежності України стали початком звільнення України від тодішніх російських окупантів.

Вшанування відбудуться на подвір`ї старовинної цвинтарної каплиці, яка була свідком столітніх подій. На стіні каплиці 2015 року атктивісти Благодійного фонду «Героїка» відкрили меморіальну дошку на честь історичних подій заснування у Гнатівці українських регулярних Збройних сил.

У вшануваннях візьмуть участь історики та волонтери, які займаються дослідженням та популяризацією Армії Української Народної Республіки, зокрема військово-історичні реконструктори зкиївського клубу повстанець, які будуть одягнені та озброєні, як старшини та козаки Армії УНР сто років тому.

Громада села пройде центром села від старовинної цвинтарної каплиці до хреста на честь воїнів Армії УНР з розгорнуьтим величезним державним прапором.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа