У польському Сеймі обговорили роль Росії у дестабілізації польсько-українських взаємин

sejm_pl

Парламентська комісія з питань спецслужб польського Сейму дізнається про причетність російських спецслужб до дестабілізації польсько-українських відносин щойно після закінчення розслідувань — про це Польському агентству друку розповів глава комісії Марек Опйола (ПіС).

У четвер відбулося засідання комісії, присвячене цьому питанню. Комісія запитала представників польських спецслужб про дві речі — з одного боку, про ситуації в Україні і ставлення там до Польщі і поляків, а з іншого про українців, коті мешкають у Польщі.

«Ми запитали, чи зв’язки чіткі і чи шляхи ведуть до спецслужб Російської Федерації», — наголосив депутат. — «Ми також запитували, чи така діяльність є частиною гібридної війни Росії».

Опйола зазначив, що через таємницю слідства детальну інформацію парламентська комісія зможе отримати лише після завершення процедури. Про результати депутатів повідомить прокуратура відразу після завершення дій.

Комісія Сейму заслухала звіти генерала Служби внутрішньої розвідки Анджея Ковальського, заступник глави Служби контррозвідки полковника Мацея Шпанковського, заступник начальника штабу Агентства внутрішньої безпеки Норберта Лоби та директорів відділів Агентсва розвідки.

Приводом для засідання комітету стала спроба підпалу громадянами Польщі в Ужгороді культурного центру угорської меншини в Україні.

Однак частина польських громадських організацій, у тому числі Об’єднання українців у Польщі, від 2014 року, у зв’язку з нищенням українських пам’ятників на території Польщі, наголошує, що за дестабілізацією двосторонніх відносин стоять проросійські сили.

Раніше Агентство внутрішньої безпеки Польщі розпочало слідство щодо підпалення польськими громадянами будинку центру угорської культури в Ужгороді. Трьох підозрюваних у цьому злочині Агентство внутрішньої безпеки затримало 21 та 22 лютого, двох з них арештував суд. Вивчаються, зокрема, їхні міжнародні контакти у цій справі. За словами заступника голови Служби безпеки України, палії діяли на замовлення російських спецслужб.

І.І./Ред. джерело – prostir.pl

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа