У Польщі зносять пам’ятник комуністичному генералові, якого знищила УПА

swierczewski

В Бескидах, на місці загибелі генерала „Вальтера” закінчилася перша частина робіт зі знесення пам’ятника генералу Каролю Сверчевському  в Яблонках (Підкарпатське воєводство) .

Про це  з місця події повідомляють кореспондентки “Нашого Слова” Кася Комар-Мацинська та Ольга Романко.

Роботи почалися о 9.00 ранку, а о 13.00 кран зняв орла, який знаходився вгорі монументу. Демонтувальники розповіли, що цю верхню частину разом з таблицею та скульптурою, що зображує Сверчевського, передадуть до Інституту національної пам’яті Польщі для музею. Решту пам’ятника утилізують.

swerczewski-1

Дозвіл на знесення видав староста повіту Лісько. Операція обійдеться в 52 тис. злотих нетто. Витрати покриє за рахунок власних коштів надлісництво Балигород (Nadleśnictwo Baligród), а пізніше відбудеться повернення коштів з державного бюджету.

Пам’ятник був спроектований Францішком Стринкевичем на місці, де помер генерал, смертельно поранений від рук Української повстанської армії 28 березня 1947 року (УПА не знімала з себе відповідальності за вбивство, хоча у справі досі залишаються нерозгадані моменти). Наступного дня Політбюро ЦК Польської робітничої партії прийняло рішення про переселення українців на так звані повернені землі на півночі й заході країни – Акцію „Вісла”. Сверчевський та його пам’ятник є символом антиукраїнства для української громади в Польщі.

До речі, у Варшаві під Замковою площею знаходиться пам’ятний знак Каролю Сверчевському (на так званій трасі схід-захід – WZ).

Джерело – “Наше Слово”

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа