У Львові розкритикували кремлівську мрію Зеленського про «нову люстрацію»

12 липня під час виборчих дебатів за проектом «Інтерактивні відеодебати, відеодискусії і відеомарафон суб’єктів виборчого процесу з дотриманням гендерного паритету», які відбулися у Львівському пресклубі, представниця партії «Сила людей» Оксана Жолнович і п’ятий номер у списку партії «Європейська солідарність» до Верховної Ради Софія Федина прокоментували телефонні перемовини президентів Зеленського і Путіна. 

– Нам варто взаємодіяти з країною-агресором за допомогою посередників. Щоби в подальшому такі переговори не розглядали як можливість поступитися нашими національними інтересами. Хоча нам треба домовлятися, але тільки на вигідних для України умовах, – сказала Оксана Жолнович.

З нею погоджується і членкиня партії «Європейська солідарність» .

 – Я хочу побачити стенограму цієї розмови, щоби можна було зробити конкретні висновки і оцінити всі небезпеки, які можуть бути закладені цими переговорами. Також я погоджуюся, що коли Президент України слабкий, а в цьому випадку він – слабкий, то кожна така розмова з якісним та досвідченим гравцем на міжнародній арені як Путін, може свідчити про потенційне здання інтересів української держави. Щоби не «злити» Україну, українське суспільство повинне приділити цьому особливу увагу. Особливо, якщо зважити, що так звані опозиційники й так мандрують до московської федерації як на прощу за інструкціями. І Портнов роздає інструкції Зеленському, які законопроекти подавати та які концентраційні табори для українців створювати, – говорить Софія Федина.

Дебатерки не оминули увагою вже зареєстрований президентський законопроект, який пропонує поширити дію закону про люстрацію (Закон України «Про очищення влади» – ЩЛ) на високопосадовців, які обіймали посади з 24 лютого 2014 року до 19 травня 2019 року.

– Якщо розглядати це в руслі потенційного зачищення України та реалізації плану повернення «ригів» та московської влади в Україну, то це – абсолютно логічно. Чесно кажучи, про це все я говорила ще перед першим туром президентських виборів. І тоді мене переконували, що я панікую. Коли ми під час та після Майдану вимагали люстрацію, то мали на увазі тих, хто працював на знищення держави, хто покривав, а може й замовляв вбивства на Майдані. Сьогодні ж хочуть люструвати тих, хто п’ять років боровся за те, щоб Україна була, щоби вона була українська і успішною. Тому я вважаю, що це є надзвичайно хороша спецоперація Путіна з зачищення України своїми ж руками і з дискредитації Майдану як явища, – стверджує п’ятий номер виборчого списку «Європейської солідарності» Софія Федина.

А представниця партії «Сила людей» препарує закон про люстрацію як фахівець-юрист.

– Поняття «люстрація» – це досить складне питання, тому що воно передбачає обмеження прав невизначеного кола осіб. Попередній закон про люстрацію теж мав суттєві недоліки, через які постраждали ті, хто не заслуговували  бути люстрованими. Але через те, що він ухвалювався за обставин, коли була загроза припинення держави, коли Президент України самоусунувся від виконання своїх повноважень, то треба було тих людей, які давали вказівки на розстріл наших громадян, відсторонити від влади та вивести на новий рівень інші інституції влади. Відтак, можливо, він був виправданий. Хоча стоїть питання про його перегляд та удосконалення. Але на сьогодні я не бачу передумов, які би дозволяли поширити люстраційні процедури на всіх осіб, які працювали в уряді та владі цих п’ять років. До прикладу, Макс Нефьодов, який працював заступником міністра досить успішно та сьогодні презентований Зеленським як очільник ДФС, очевидно, теж має бути люстрованим. Що вже саме собі суперечить. Не знаю, з якою метою цей законопроект внесено, але малоперспективне його ухвалення. І не бачу політичних підстав, аби говорити про ще один етап люстрації. Потрібно персонізувати відповідальність, а не робити популістські кроки. Я вважаю, хочеш довести провину кожного – є кримінальне провадження, розслідування та законний вирок, – наполягає доцентка кафедри соціального права юридичного факультету Львівського національного університету імені Івана Франка Оксана Жолнович.

Обидві викладачки університету зійшлися в думці, що люструвати треба було відразу після здобуття Незалежності України насамперед тих, хто співпрацював з КДБ.

– У мене особиста історія, пов’язана з такими людьми. У вісімдесяті роки вони нищили мою родину, тому що дідо був священником. А сьогодні вони великі віруючі, патріоти та достойники. А я їм нічого сказати не можу, тому що треба оприлюднювати документи та надавати докази. Я впевнена, що таких «консерв» є ще дуже і дуже багато, – говорить Софія Федина.

З нею погодилася і її колега.

– Нам би треба було люстрацію починати вже давно. Може, би менше проблем у нас сьогодні було, якщо би ми зразу розкрили документи зі співпраці з органами КДБ. Так, багато документів знищено, багато – вивезено. Але багато ще є. І можна розкрити тих людей, які були агентами та співпрацювали з КДБ. Це справедливо не тільки з точки зору поборення родин. Тому що кожна родина в Західній Україні постраждала. Але я впевнена, що ці люди є ворогами України і до сьогодні. І якщо вони колись працювали на Радянський Союз, то сьогодні вони працюють на правонаступницю – Московську федерацію. І, очевидно, там є негласні стосунки, шкідництво та інші зв’язки, які треба відслідкувати СБУ. Було би важливо, щоби СБУ розкрило архіви такої співпраці, – каже Оксана Жолнович.

Обурює дебатерок і рішення Європейського суду, який скасував продовження санкцій проти екс-президента Віктора Януковича та шести осіб з його оточення. Але відповідальність за це вони покладають на Україну. Проте кожна з них, в силу своєї спеціальності, бачить цю проблему у площині свого фаху.

– Це найбільша ганьба для тих людей, які мали можливість за ці п’ять років вивести справи на якісний рівень і пред’явити міжнародній спільноті та Україні обвинувачення, оформлені належним чином у вигляді кримінальних проваджень проти Януковича та його оточення. І показати, що ці люди дійсно розкрадали нашу державу та причетні до корупційних та інших злочинів, які не давали нашій країні розвиватися. Те, що ці санкції знімаються та скасовується арешт, є втратою позицій України на міжнародному рівні. Сьогодні всі говорять, що реформа судової системи не відбулася. Це була ширма а не реформа, –  переконана юристка Оксана Жолнович.

Натомість її опонентка Софія Федина вважає трохи інакше. 

– До переважної більшості судів, як от Баришівського, Солом’янського чи Печерського, реформа і близько не дійшла. Тому що поступовість судової реформи – це була одна з вимог депутатів Верховної Ради. Але найбільша провина лежить на тій особі в команді, хто представляє зовнішньополітичний вектор держави. Президент є гарантом Конституції і одна з його основних компетенцій – здійснення зовнішньої політики. Коли Президент не займає чіткої, гострої безапеляційної позиції щодо питань своєї держави в міжнародному часопросторі, то ніхто нами не буде займатися і ніхто не буде нас просто так підтримувати. Як тільки відчули слабину, ми відразу отримали і парламентську асамблею Ради Європи, і повернення Московської федерації, і резолюції, де не згадано ні анексованого Криму, ані окупованого Донбасу, ані про наших військовополонених. У даному випадку я це розглядаю як наступний крок, коли Європа почала займатися своїми власними проблемами, – пояснила доцентка кафедри міжнародних відносин і дипломатичної служби Львівського національного університету імені Івана Франка Софія Федина.

Вона нагадала, що останні п’ять років не було жодних перемовин про Україну без України. Але країна-агресор працювала над тим, аби зруйнувати здобутки України на міжнародній арені.

– Для Європи немає ані вічних друзів, ані вічних ворогів. Для неї є вічні інтереси. І коли почалися заторкуватися їхні інтереси у фінансовій сфері, європейці почали хитатися і думати – а що ж для них першіше. Вони почали орієнтуватися на власні питання, – переконана без тижня майбутня депутатка Верховної Ради.

Також дебатерки трохи розказали про себе та про свої партії.

– Я – співзасновник та членкиня партії «Сила людей», науковець та юрист, займаюся реформою трудового законодавства. Нашу партію вирізняє з-поміж інших те, що вона утворена 2014 року постмайданівськими активістами. Відтоді ми не змінювали ані структуру партії, ані ідеологію, ані принципи побудови, – каже представниця партії «Сила людей» Оксана Жолнович.

П’ятий номер у списку партії «Європейська солідарність» до Верховної Ради Софія Федина вважає, що партія, яку вона представляє, –  єдина українська державоцентрична політична сила, яка потрапляє до Верховної Ради.

– Для «Європейської солідарності» є аксіоматичними євроатлантична інтеграція. Надзвичайно важливими є повернення територіальної цілісності та суверенітету нашої держави, перемога у війні з Московською федерацією на українських умовах. І один з найважливіших пунктів для мене, – збереження України та українського в Україні. Зокрема, всіх тих здобутків,  які у нас були за минулих п’ять років, – каже Софія Федина.

Хоча за всіма соціальними опитування партія «Сила людей» наразі не проходить у парламент, але у своїх виборчій програмі стверджує, що  система цілком прогнила зсередини і пропонує її змінювати.

– Наша система побудована таким чином, що величезна армія чиновників нижчої ланки, які живуть на мінімальну заробітну плату, невмотивовані покращувати свої критерії ефективності. Ефективність такого чиновника – перенесення папірців. Чим більше переніс – тим краще. На жаль, уся робота бюрократичного апарату спрямована не на вирішення конкретного завдання, а на плодження різного роду відписок та папірців. Потрібно зменшувати кількість чиновників, збільшувати їхню мотивацію. Заробітна плата має визначатися не тільки ставкою, але й відповідними доплатами за рішення і ефективності, які були запроваджені цим чиновником на його роботі, – переконана Оксана Жолнович.

Її підтримує Софія Федина.

– Ми думаємо що нові люди прийдуть, клацнуть пальцями і все зміниться. В результаті як тільки з’являються ефективні молоді люди, на них кидають всі обов’язки. Через три дні їх зненавидять, через п’ять днів  – проклянуть. І на тому все завершиться. У нас люди не хочуть і не вміють працювати системно. Ми дуже гарно вміємо здійснювати революції. Але після революції треба приступати до рутинної роботи. А хто цю роботу робить? Ті нові та молоді депутати, які минулого разу зайшли до Ради, зіткнулися з тим, що багато хто з працівників апарату казав: «Ви прийдете та підете. А ми – залишаємося». І саме вони вирішують коли подати документ чи не подати його взагалі. Ми маємо цю сіру масу, яка все гальмує. Дуже часто це – вихідці з совєцьких часів або нащадки комуністичної номенклатури. Але у них невисокі зарплати, немає стимулу працювати, а є стимул просиджувати штани на роботі, – каже Софія Федина.

Хоча з двох дебатерок тільки представниця партії «Європейська солідарність» володіє вогнепальною зброєю, однак Оксана Жолнович також вважає, що в Україні потрібна легалізація володіння зброєю.

– За статистикою на руках у населення неофіційно є дуже велика кількість зброї. В такій ситуації пересічна людина залишається незахищеною. Вона не має можливості захистити свій дім та свою сім’ю від нападу не зовсім адекватного суб’єкта зі злочинними ухилами. За прикладом розвинутих країн нам потрібна легалізація зброї з реєстрами та з відповідним навчанням, – вважає Оксана Жолнович.

На думку Софії Федини, за порушення законодавства про легалізацію зброї повинна бути жорстка кара.

– Мають бути дуже чітко прописані правила гри. Мають бути дуже чіткі механізми контролю. Має бути дуже серйозна відповідальність та кара за безвідповідальність. Сьогодні треба виходити  саме з питань безпеки держави: якщо ти не можеш щось скасувати, то це треба очолити. Якщо ми вже маємо ситуацію з надлишковою кількістю нелегальної зброї, отже це треба впорядкувати і тримати під контролем, – зазначила Софія Федина.

Довідка
Мета проекту: Інформування мешканців і журналістів Львівщини та України про кандидатів у депутати Верховної Ради. Забезпечення комунікацій між виборцями, ЗМІ, експертами і кандидатами в народні депутати та їхніми командами для усвідомленого, якісного вибору нового парламенту. Підвищення рівня прозорості виборчого процесу та активізації і поліпшення діяльності ЗМІ. Паритетне представлення жінок-кандидаток для формування нового парламенту з дотриманням 30% квоти. Проект підтримує «Медійна програма в Україні», яку виконує міжнародна неурядова організація “Internews” за сприяння Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа