У Львові презентували фотолітопис УПА

15 січня 2018 відбулася презентація фотолітопису з нагоди 75-річчя створення УПА «Українська Повстанська Армія 1942–1954».

fotoupa

Всеукраїнська правозахисна організація Меморіал Всеукраїнська правозахисна організація Меморіал імені Василя Стуса, Мистецький Фонд імені Короля Данила, Благодійний фонд «Літопис УПА» імені Володимира Макара, та Національна світлинотека Українська Мить видали фотоальбом присвячений історії Української Повстанської Армії. Авторами ідеї та керівниками проекту виступили Степан Кубів, Олександр Святоцький, Руслан Стефанчук, Микола Стефанчук та Роман Грицьків . Відповідальним редактором видання є історик Роман Грицьків.

26909182_1851653628224287_207594476_o

У 2017 році виповнилося 75-років з моменту створення Української Повстанської Армії. Протягом 1940х–1950х років український визвольний рух розгорнув збройну та ідеологічну боротьбу проти нацистського та комуністичного тоталітарних режимів. Ставши на захист людської гідності та національної свободи, українські повстанці цілком віддали себе самовідданій та безкомпромісній боротьбі за волю України, вони є символом незламності та самопожертви за найвищі духовні та національні ідеали.

Фотолітопис складається з дев’яти розділів. Передмову до видання написав сотенний УПА Мирослав Симчич «Кривоніс», а післямову – голова Всеукраїнської правозахисної організації «Меморіал» Степан Кубів. Фотоальбом висвітлює передумови та основні етапи діяльності ОУН і УПА, боротьбу проти нацистських та комуністичних окупантів. Також в ній окремо представлено героїчну роль жіноцтва у визвольній боротьбі, повстанський побут та символіку УПА. На особливу увагу заслуговують розділи присвячені визначним постатям та ветеранам визвольного руху.

Цей проект об’єднав досвід більш, як півстолітніх досліджень на тему УПА. Узагальнивши та підсумувавши історичні праці та джерела, автори за допомогою фотоматеріалів представили цілісне бачення і масштаб Українського визвольного руху.

Видання дозволить кожному доторкнутися до історії, побачити минуле очима сучасників. Фотоальбом спонукає до переосмислення доленосних для нашого народу історичних подій, до самостійних пошуків та вивчення історії України, рідного краю, своєї родини.

Над виданням працювали відомі фахівці з історії ОУН і УПА – Роман Грицьків, Іван Патриляк, Микола Посівнич та символіки – Олексій Руденко.

Дизайн та макет альбому виконували Федір Поліщук та Сергій Познацанін, Володимир Шевчук Юрій Баланюк, Данило Цьвок та Володимир Фірман.

Відео презентації:

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа