У Києві відбулася зустріч керівників Інститутів національної пам’яті України та Польщі

pl-uaПід час зустрічі, керівництво Українського та Польського Інститутів національної пам’яті Володимир В’ятрович та Ярослав Шарек обговорили співпрацю між обома структурами. Зокрема, йшлося про спільні проекти в архівній та науковій площинах (Українсько-польський форум істориків).

Зважаючи на нещодавні події, що мали місце в Грушовичах, коли було демонтовано український пам’ятник, сторони обговорили також питання польських пам’ятників на українській території та українських пам’ятників на польській території.

Керівники обох Інститутів домовилися, що на початку червня в Україні відбудеться зустріч уповноважених компетентних представників. З польського боку – від Інституту національної пам’яті та Міністерства культури, з українського – Інституту національної пам’яті та Державної міжвідомчої комісії з увічнення пам’яті учасників АТО, жертв війни та політичних репресій. Завдання цієї зустрічі – напрацювати механізми вирішення проблеми з пам’ятниками, які поставлені в Україні та Польщі і не є легалізовані згідно з законодавством цих країн.

Український інститут національної пам’яті попередньо пропонував концепцію загальної  легалізації пам’ятників на територіях обох країн. Очікуємо або підтримки цього підходу з польської сторони, або інших конструктивних пропозицій», –  зазначив Володимир В’ятрович.

«Найважливіше завдання зустрічі – дати сигнал польському та українському суспільствам, що ці питання є надзвичайно важливими для обох держав –  підкреслив Володимир В’ятрович, –  їх вирішенням повинні займатися спеціально уповноважені для цього державні органи обох країн, а не громадські ініціативи чи органи місцевого самоврядування».

Прес-служба Українського інституту національної пам’яті

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа