У Києві презентують документи про те, як Польща боролась проти українських націоналістів

9 том

Двотомний збірник документів допомагає розібратись, як і коли утворився Провід ОУН на території сучасної Польщі, чому польська та радянська комуністичні спецслужби боролися проти українського підпілля, хто видав своїх колег по підпіллю, а хто не зламався і загинув за ідею незалежності. Матеріали охоплюють період з 1944 по 1950 роки.

Презентація збірника документів «Організація Українських Націоналістів в Польщі в 1944—1950 роках. Ліквідація керівних структур»

22 травня, вівторок, 14.30

Адреса: Інститут політичних та етнонаціональних досліджень НАН України ім. І.Ф.Кураса,
вул. Генерала Алмазова, 8 (вхід з вулиці Арсенальної)

Учасники презентації:

  • Андрій Когут — директор Архіву Служби безпеки України

  • Мажена Крук — директор Архіву Інституту національної пам’яті Польщі

  • Юрій Шаповал — головний науковий співробітник Інституту політичних і етнонаціональних досліджень ім. І.Ф.Кураса

  • Єжи Беднарек — заступник директора відділення історичних досліджень ІПН

  • Володимир Ковальчук — провідний науковий співробітник ГДА СБУ

  • Марцін Маєвський — начальник самостійної секції архівних досліджень та видання джерел Архіву ІПН.

До участі також запрошені історики та архівісти, що працювали над збірником документів: Володимир В’ятрович, Іван Патриляк, Сергій Кокін, Станіслав Кульчицький, Ігор Кулик, Володимир Бірчак.

Польські та українські історики працювали над проектом 7 років. Опубліковані матеріали дають підстави для поглиблення дискусії про польсько-український конфлікт, який тривав на території спільного проживання народів у 1944–1947 роках. Це перша наукова розвідка такого масштабу в українській історіографії, яка розкриває тему діяльності українських націоналістів у тогочасній Польщі.

Документи, які були раніше недоступними для загалу, розповідають про керівництво ОУН так званого Закерзонського краю (на сході сучасної Польщі). Це історії життя та діяльності крайового провідника Ярослава Старуха на псевдо «Стяг», його заступника і референта пропаганди Василя Галаси —  «Зенона», командувача УПА (військова округа «Сян») Мирослава Онишкевича — «Ореста» і керівника Служби безпеки Петра Федоріва — «Дальнича».

Польський Інститут національної пам’яті, Архів СБУ та інші упорядники двотомника спробували розібратись, з якого саме часу Провід ОУН у Польщі став об’єктом уваги та дій польської Служби безпеки. Також: як радянська сторона підтримувала ці дії і чому тільки у 1947 році справа дійшла до ефективних дій проти Проводу, що завершилося загибеллю та арештом членів керівництва ОУН.

Презентоване видання є тримовним (російська, українська та польська), складається з двох томів та має 1500 сторінок.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа