У Києві поговорять про російську політику пам’яті та архіви КГБ

Рецидиви несвободи

Керівник програм міжнародного правозахисного товариства  «Меморіал» Нікіта Петров (Росія) та Голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович (Україна) під час панельної дискусії поміркують над особливостями політики пам’яті у країнах та як впливає на неї доступ до архівів КҐБ.

Панельна дискусія

«Рецидиви несвободи. Зміни російської політики пам’яті»

12 червня, 19:00

вулиця Івана Мазепи, 10A, Київський центр УКУ
Вхід вільний

Російські медіа повідомляють, що на підставі одного із засекречених наказів від 2014 року у Росії почали знищувати картки з інформацією про репресованих осіб. На думку правозахисників, знищення інформації свторює ризик, що правдива історія так ніколи і не буде відновлена. Архіви КҐБ у Росії досі залишаються малодоступними для дослідників.

Якою є офіційна політика держави щодо архівів КҐБ? Як змінювалась позиції країни у комеморативній сфері після розпаду СРСР? Яке значення несуть пам’ятники Леніну, які досі стоять у Росії? Які повідомлення транслює російська політика пам’яті та як вони впливають на геополітичний стан в регіоні? Чи мають шанси пострадянські суспільства відійти від «радянськості» всередині себе та що для цього потрібно? Експерти спробують дати свої варіанти відповідей на питання.

Учасники обговорення:

  • Нікіта Петров — PhD, представник Міжнародного історико-просвітницького, правозахисного і благодійного товариства «Меморіал».
    Володимир В’ятрович
    — PhD, голова Українського інституту національної пам’яті.

«Такі зустрічі показують різні перспективи та сценарії, як може виглядати політика пам’яті у країнах, які мають спільний радянський бекграунд», — коментує Анна Олійник, в.о. директора Центру досліджень визвольного руху.

Дискусія «Рецидиви несвободи» — це третя зустріч, яку Центр Досліджень Визвольного Руху проводить спільно з Київський центр УКУ у рамках програми з посттоталітарних студій. Раніше було проведено дві зустрічі, які стосувались змін польської політики пам’яті за участі українських і польських журналістів та публічних інтелектуалів.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа