У Києві нагородили найактивніших учасників Мовомарафону-25 та підбили підсумки акції

anons-movomarafon-3.09.16_html_279912e8У суботу, 24 вересня, у приміщенні MediaHub відбулася фінальна зустріч учасників всеукраїнської акції «Мовомарафон-25. Переходь на українську – стань незалежним». Найактивніші учасники Мовомарафону-25 отримали як нагороду за виконані онлайн-завдання 25-денної дистанції сертифікати та книги від українських видавництв. Генеральним спонсором проекту та фінальної зустрічі виступила компанія “Датагруп” – провідний національний оператор звязку на ринку телекомунікаційних послуг.
14438745_1105923989498415_99591921_o

У ході зустрічі організатори підбили підсумки проекту. У першому всеукраїнському Мовомарафоні, приуроченому до 25-ї річниці Незалежності України взяло участь понад 5 тисяч людей з міст України та світу, із них кількасот визначено як переможців дистанції і буде нагороджено призами. Зустрічі мовомарафонців відбулися, окрім Києва, у Запоріжжі, Полтаві, Херсоні, Кременчуці, Краматорську, Львові та Луцьку.
Онлайн-програма Мовомарафону-25 cкладалася із 8 завдань. Першим завданням організатори закликали сформулювати власну мотивацію переходу на українську та написати своє перше україномовне привітання з річницею Незалежності. Друге завдання було присвячене перегляду нового українмовного кінофільму, третє – укладанню особистого словника найбільш вживаних суржикових слів та їх заміни бажаними українськими відповідниками. У четвертому завданні мовомарафонці обирали новий для них твір сучасної української літератури для читання на найближчі тижні проекту та записували відео із декламуванням поезії. У п’ятому – розповідали про улюблений куточок свого міста з уживанням місцевих діалектних слів. У сьомому робили підбірку композицій раніше невідомих для них сучасних українських гуртів. У сьомому – практикували українську лайку. І нарешті у фінальному восьмому підсумовували свій результат: чи вдалося ці 25 днів говорити повністю українською та чи вийшло перейти на спілкування нею у повсякденні.
Організатори поділилися своїми планами на майбутнє. У планах – зробити Мовомарафон традицією до днів Незалежності, аби й надалі підкреслювати думку, що перейти на українську – це найменше, що може зробити кожен для Незалежності України. Координатори проекту заявили, що вважають за найкращий метод популяризації української – особистий приклад людини, що з власного вибору перейшла на українську, а також – популяризацію сучасної української культури, а тому планують у майбутньому розширювати коло заходів, присвячених сучасній українській літературі, кіно, театру, музиці та співпрацювати з мистецькими об’єднаннями, видавництвами.
На фінальній зустрічі розповів свою історію переходу на українську колишній політв’язень Росії Геннадій Афанасьєв, а відомий мовний активіст та правозахисник Святослав Літинський поділився з мовомарафонцями своїм досвідом захисту прав україномовних споживачів у суспільній та бізнес-сфері. Насамкінець, на учасників чекав поетичний виступ українського поета Мирослава Лаюка, лауреата багатьох літературних премій, автора поетичних збірок “Осоте!”, “Метрофобія” та нещодавно виданого роману “Баборня”, що дістав високу оцінку в літературних колах.
Організатори висловили подяку генеральному спонсору проекту компанії “Датагруп”, з чиєї ініціативи відбулася співпраця та належний рівень проведення фінальної зустрічі, а також – партнерам проекту: організації “Рух захисту української мови”, видавництвам “Наш формат”, “Смолоскип”, “Абабагаламага”, “Клуб сімейного дозвілля”, “Vivat”, Видавництву Старого Лева, “Авторській кухні словників Тараса Берези”, популярно-мистецькому проекту Олени Павлової “Кіт Інжир”, першому повністю веганському кафе “One planet”, порталу “Ukrface” та компанії “АвтоSoftware”.
Організаторами “Мовомарафону-25” є громадська ініціатива “Переходь на українську”, “Безкоштовні курси української мови” та Всеукраїнська молодіжна організація “Фундація регіональних ініціатив”.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа