Торонто вперше пiднiме кримськотатарський прапор

tamga-ottava

Мерія найбільшого міста Канади сьогодні, 18 травня, вперше підніме кримськотатарський прапор для вшанування пам’яті про трагічну депортацію 1944 року, а також на знак солідарності з кримськими татарами, яких переслідують на анексованому Росією півострові.

За повідомленням Посольства України у Канаді, церемонія розпочнеться опівдні за місцевим (19:00 за київським) часом біля мерії Торонто. Заплановано мітинг за участю української та кримськотатарської громад.

Боротьба за кримських татар – це боротьба за незалежність України, за справедливість, на якій має стояти світ, – каже посол України Андрій Шевченко. – Ми раді, що наші канадські друзі відчувають те, що й ми. Це зворушливий, потужний жест підтримки.”

Спеціальними гостями церемонії будуть провідник кримськотатарського руху Мустафа Джемілєв, а також заступник голови Меджлісу Ахтем Чийгоз.

Кримськотатарські лідери прибули до Канади з інформацією про етнічні переслідування та політичні репресії на анексованому півострові. Для пана Чийгоза це перший візит у Канаду після його звільнення з 3-річного ув’язнення окупаційною владою за політичними звинуваченнями.

Сьогоднішня церемонія продовжує нову традицію відзначення Дня депортації кримських татар у Канаді. Цього дня у 2016 кримськотатарський прапор було піднято перед будівлею парламенту провінції Онтаріо, у 2017 – перед мерією столиці Канади – Оттави.

ottava-tamga

18 травня відзначають річницю трагічної депортації кримських татар, проведену радянською владою у 1944.

На фото – кримськотатарський прапор в Оттаві минулого року

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа