Томос і політика: Росія намагалась підкупити Афонських монахів і митрополитів

GreeceGov

Грецький уряд вирішив вислати двох російських дипломатів та заборонити в’їзд у Грецію ще двом. Їх звинувачують у втручанні у внутрішні справи та незаконні дії проти національної безпеки Греції – повідомляє грецька газета Катімеріні.

Афіни звинувачують російських дипломатів у отриманні та поширенні інформації, а також у спробі підкупу грецьких державних службовців. Через грошові винагороди вони намагались вплинути на представників муніципалітетів, митрополитів Елладської Православної Церкви, а також впливати на духовенство гори Афон.

Згідно з даними високопоставлених дипломатичних джерел газети, Афіни закликають до негайного вислання двох співробітників, у тому числі представника Посольства Росії Віктора Яковлєва та заборони в’їзду ще двом.

Ті самі джерела зазначають, що ця ініціатива стала реакцією на розширення російського впливу в Греції, включаючи, зокрема, і активну діяльність Імператорського Православного Палестинського товариства. Росіян звинувачують у втручанні у двосторонню проблему між Грецією та Македонією щодо назви останньої, що негативно впливає на роль Греції на Балканах.

Співрозмовники у дипломатичних колах наголошують, що бажають добрих відносин з Росією та сприятимуть дружбі між двома народами. Однак це може бути лише у випадку, якщо обидві країни поважатимуть суверенітет один одного. Для прикладу вони наводять «справу Скрипаля», коли Греція не долучилась до західних країн і не висилала російських дипломатів.

Джерела додають, що будь-які різкі рухи Москви лише призведуть до подальшого погіршення відносин. В той же час вказується, що жоден з членів грецьких дипломатичних та консульських служб в Росії не порушували місцевих законів.

Джерело: risu

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа