Татарстан знову вимагає від Росії суверенітету

В Казані відбулася науково-практична конференція «Проблеми державності Татарстану», організатором якої виступив Всетатарський громадський центр (ВТОЦ).

miting-v-tatarstane

У розісланому запрошенні назва заходу формулювалося дещо інакше, і наголос робили на приватне питання: «Як зберегти пост президента Татарстану». З нього й почалося обговорення, в якому взяли участь громадянські активісти, науковці, колишні і нинішні депутати різних рівнів.

Як відомо, федеральний закон скасував найменування «президент» для глав республік, і на сьогоднішній день його зберігає тільки керівник Татарстану Рустам Мінніханов. Закон вимагає до кінця 2015 року змінити це найменування на яке-небудь інше.

Промовці на конференції говорили про особливу роль Татарстану в плані економічного потенціалу, рівня розвитку науки, культури та освіти і відзначали, що республіка заслуговує розширення своїх прав та підвищення самостійності у веденні своїх справ. Зокрема, сама може визначати, як має іменуватися її вища посадова особа.

У низці аргументів за збереження «президента» були посилання на Конституцію РФ, де говориться, що система органів державної влади республік та інших суб’єктів Російської Федерації формується ними самостійно. Ну, а самим простим і зрозумілим арґументом виявився такий: у вересні населення Татарстану обрало Рустама Мінніханова саме президентом – отже, ним він і повинен залишатися.

Від заявленої теми конференції її учасники все частіше відхилялися в бік проблем татарського народу. Особливо емоційно говорили про неможливість отримання освіти рідною мовою.

Напруження емоцій вилився в резолюцію, в якій учасники конференції запропонували Госсовєту республіки відновити основоположні статті Конституції Татарстану 1992 року, в яких стверджувалося:

– Татарстан – суверенна держава, суб’єкт міжнародного права,

– Закони Республіки Татарстан мають верховенство на всій її території,

– Земля і її надра є загальнонародним надбанням.

Після відновлення цих статей пропонується ввести мораторій на зміну Конституції Республіки Татарстан терміном на 5 років.

Що ж стосується збереження назви посади «президент Татарстану», то в резолюції сказано: «Госсовєту Республіки Татарстан і депутатам Держдуми від Республіки Татарстан звернутися до Держдуми РФ із законодавчою ініціативою про внесення в Федеральний Закон № 406-ФЗ поправок, що дозволяють зберегти пост президента республікам, народ яких висловився за збереження поста президента ».

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа