Синод Єпископів УГКЦ закликав змінити виборче законодавство до наступних виборів

ugcc_ua

Самої активної громадянської позиції для проведення справедливих виборів недостатньо. Компетентні державні структури повинні створити на всіх етапах виборчих перегонів належні умови чесності, прозорості та об’єктивності.

Таку позицію висловили у Зверненні члени Синоду Єпископів Києво-Галицького Верховного Архиєпископства УГКЦ до вірних, українських політиків і всіх людей доброї волі щодо виборчого процесу в Україні.

У документі мовиться, що йдеться, зокрема, про необхідні зміни до виборчої системи, які б слугували вдосконаленню виборчого процесу.

«Зараз у Верховній Раді України триває робота над новим виборчим законодавством, без якого існує небезпека дискредитації виборів як важливого засобу демократичних перетворень. Ми нині маємо унікальний шанс створити такі справедливі виборчі правила, за яких гідність людини стане центром політичної системи, а спільне благо – метою політичного процесу», – сказано у Зверненні.

Тому члени Синоду закликають «народних обранців ухвалити таку виборчу реформу, яка б дозволила Парламентові стати справді представницьким органом усіх громадян країни та дала можливість найдостойнішим політикам і політичним силам потрапити до нього внаслідок чесного і прозорого змагання».

Водночас єпископи рішуче відкидають і засуджують будь-які спроби підкупу виборців і членів виборчих дільниць. «Такі злочинні дії, поза кримінальною відповідальністю, яку тягнуть за собою, є з моральної точки зору важким гріхом і актом зневаги гідності як поодиноких громадян, так і всього народу. Закликаємо політичні сили та кандидатів не організовувати проплачених мітингів, а виборців не брати в них участі, бо такого роду заходи не мають нічого спільного зі справжньою демократією, а є, радше, способом маніпуляції суспільною думкою через зловживання тяжким матеріальним становищем громадян і явним прикладом корупції», – наголошується у Зверненні.

Департамент інформації УГКЦ

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа