Суд над Умеровим: адвокати обґрунтували некомпетентність експертки від ФСБ

crimea_is_ukraineУ Сімферопольському районному суді 21 червня відбулося чергове засідання у справі заступника голови глави Меджлісу Ільмі Умерова.

Як передає кореспондент Центру інформації про права людини в Криму, під час засідання було допитано співробітницю ФСБ Ольгу Іванову, яка здійснювала експертизу документів у справі Умерова.

Іванова є автором двох висновків у цій справі – висновку спеціаліста, на підставі якого, зокрема, було порушено кримінальну справу і висновку лінгвістичної експертизи.

Під час допиту адвокати виявили низку процесуальних порушень, допущених експерткою при підготовці цих висновків.

Так, за словами адвоката Марка Фейгіна, експерт зобов’язаний досліджувати всі матеріали, направлені слідчим для проведення дослідження, у той час як Іванова в суді зазначила, що не дивилася відео, надане слідчим.

Окрім того, як зазначив громадський захисник Олександр Подрабінек, експерт не може перебувати в службовій залежності від посадових осіб, які проводять слідство, у цьому випадку, від керівництва ФСБ.

У свою чергу адвокат Едем Семедляєв не зміг домогтися від експертки пояснень того, як їй вдалося зробити висновок за один день, в той час як попередньо вона оцінила середню тривалість такої роботи в три дні.

Також адвокати з’ясували, що висновок робили з незрозумілого за своїм процесуальним статусом перекладу з кримськотатарської мови, якою Іванова не володіє.

Вона також вона не змогла вказати в експертизі на конструкції, які б указували на заклик до насильницьких дій або погроз по відношенню до РФ і порушення її територіальної цілісності.

Понята Ірина Бондарюк, яку повинні були заслухати 21 червня як свідка звинувачення, знову на засідання не з’явилася.

Наступне засідання відбудеться 28 червня о 14:30.

Нагадаємо, у квітні 2016 року російська влада на півострові заборонила діяльність Меджлісу як “екстремістську організацію”.

Через місяць після цього ФСБ Росії звинуватила Ільмі Умерова в посяганні на територіальну цілісність Росії через телеінтерв’ю. У ньому заступник голови Меджлісу сказав, що Крим – це не Росія, і окуповану територію повинні повернути Україні.

11 серпня 2016 року Ільмі Умерову під час розгляду “судом” в анексованому Росією Криму питання про призначення йому психіатричної експертизи стало погано. Лікарі госпіталізували його з підозрою на інфаркт. Після цього підконтрольний Росії “Київський райсуд” Сімферополя ухвалив рішення про необхідність проходження Умеровим стаціонарної судово-психіатричної експертизи. У психіатричну лікарню його перевезли 18 серпня.

7 вересня 2016 року Ільмі Умеров вийшов з клініки.

30 грудня 2016 року стало відомо, що російська окупаційна влада внесла Ільмі Умерова в список “екстремістів” і блокує його фінансові операції в Криму.

В підконтрольній Кремлю прокуратурі Криму заступнику голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умерову 21 березня вручили обвинувальний висновок по кримінальній справі.

Джерело: Центр інформації про права людини

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа