США – про можливості передачі системи протиракетної оборони Patriot в Україну

Patriot

США розглядають можливість відправлення системи протиракетної оборони Patriot в Україну для підтримки її протиповітряної оборони, повідомив у вівторок CNN з посиланням на високопоставленого чиновника у сфері оборони США.

Посадовець назвав протиповітряну оборону України «головним пріоритетом» США. «Ми розглядаємо всі можливості, які могли б допомогти українцям протистояти російським атакам, тому всі можливості на столі, і ми розглядаємо, що можуть зробити Сполучені Штати, ми розглядаємо, що можуть зробити наші союзники та партнери, і розглядаємо комбінації можливостей, які були б корисними», – додав він.

Однак пізніше того ж дня, як повідомляє CNN, прес-секретар Пентагону бригадний генерал Пет Райдер заявив журналістам під час брифінгу, що наразі США «не планують надавати Україні батареї Patriot». Згадавши регулярні консультації з союзниками щодо потреб України в обороні, він сказав: «На цей момент ми не плануємо надавати Україні батареї Patriot, але знову ж таки, ми продовжимо ці дискусії, і коли і якщо буде щось оголосити з цього приводу фронт, ми оголосимо».

Генерал зазначив, що проблема з відправленням батарей Patriot в Україну почасти полягає в тому, що ці системи вимагають «досить значного технічного обслуговування та підтримки, а також навчання цим речам». Буде навчений екіпаж, буде складена схема включення Патріотів у ППО – можна говорити про батарею.

«Жодна з цих систем не є пристроєм «plug and play», це не Джавелін, ви не можете просто з’явитися на полі бою й почати використовувати їх, тому це ті речі, які беруться до уваги, коли мова йде про більш просунуті системи», — сказав Райдер.

Джерело: СКУ

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа