Справа Віталія Марківа: російський інформаційний сценарій

freemarkiv

Віталій Марків. Можливо, ви вже чули це ім’я з екрана телевізора, читали про Віталія у соціальних мережах чи Вам розповідали про цю людину ваші знайомі. Хто він і чому ми про нього говоримо? Віталій — український військовослужбовець, доброволець, учасник Революції гідності, захисник України, що за надуманим обвинуваченням утримується в італійській в’язниці уже 13 місяців.

Члени Молодіжного Націоналістичного Конгресу вперше 7 березня долучилися до Міжнародної акції #FreeMarkiv в Києві й надалі продовжують допомагати у зборі інформації про незаконне ув’язнення Віталія, та її поширенні.

Марків — боєць Національної гвардії України, добровільно вступив до її лав та проходив службу у складі батальйону оперативного призначення ім. Кульчицького. Протистояв озброєним бандам сепаратистів в околицях міста Слов’янськ, Донецької області.

Понад рік тому його було затримано в аеропорту Італії за звинуваченням у вбивстві журналіста Андреа Рокеллі. Якщо розібратися у деталях справи, стає зрозуміло, що він ніяк не міг цього зробити і справа є сфабрикованою. Це — сценарій Росії, дискредитація позитивного іміджу українських захисників в очах міжнародної спільноти. Італійці дивляться на Україну крізь призму російської пропаганди. Ось кілька аргументів:

  • Звинувачення побудовані на інтерпретації телефонної розмови, де Віталій попереджав журналістів що на цій території небезпечно знаходитись, бо там ведуться активні бойові дії;
  • Гора Карачун, де розташовувалися позиції Національної гвардії України  розташовується на великій відстані від ж/д переїзду біля села Андріївки;
  • Журналіст загинув в результаті мінометного обстрілу, а станом на травень 2014 року мінометів на озброєнні Нацгвардії України дислокованих у районі Слов’янська (зокрема на г. Карачун, де був розташований підрозділ Віталія) не було. В той період у них була тільки стрілецька зброя (автомати і кулемети).  Отже, він фізично не міг вбити Рокеллі;
  • Деякі джерела стверджують, що Марків віддав наказ вбити журналіста. Він не міг цього зробити, бо був рядовим солдатом і не займав ніяких військових посад.

До сьогодні немає ні одного аргументованого звинувачення проти Віталія. Італійське правосуддя не йде на контакт з українськими органами влади та відмовила у створенні спільної українсько-італійської слідчої групи. Італійська держава маніпулює хибними поняттями, що надто сильно впливає  на хід справи. Італійські органи влади звинувачують Україну в бездіяльності протягом трьох років і в недостатній співпраці для розкриття обставин смерті фотографа.

Тому українська спільнота, зокрема активісти МНК, “Вільні Люди” та ряд інших патріотичних організацій, робимо все можливе, щоб якомога більше розповісти про несправедливість до українського в’язня.  Ми неодноразово проводили акції протесту під італійським посольством, та писали листи до посла Італії, проте Віталій залишається досі за ґратами.

 Долучайтесь до спільноти: Міжнародна акція “Free Markiv” . Разом ми доведемо, що справа Віталія це фальш,  щоб дискредитувати українських військових на очах у всього світу.

джерело: МНК

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа